Javni izvršitelji će moći da provere katastar

06.07.2023

10:16

0

Autor: 24sedam

RGZ i javni izvršitelji traže izmene zakona radi rešavanju problema nepotpune dokumentacije za upis u katastar

Javni izvršitelji će moći da provere katastar
Republički geodetski zavod - Copyright Pres služba RGZ-a

Republički geodetski zavod i Komora javnih izvršitelja rade na predlogu izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje će javnim izvršiteljima dati osnov da pomognu građanima i kompanijama u rešavanju problema stare i nepotpune dokumentacije prilikom upisa u katastar – zaključeno je na sastanku rukovodstva ove dve institucije.

Kako su nakon sastanka istakli direktor RGZ-a, Borko Drašković, i predsednik Komore javnih izvršitelja, Bojan Kostić, problem nepotpune dokumentacije guši ceo lanac institucija koje građani moraju da prođu u postupku upisa u katastar.

- Izmenama Zakona koje pripremamo dajemo mogućnost kolegama izvršiteljima da utvrđuju verodostojnost dokumentacije i pomognu građanima u celom procesu. Na taj način ćemo ubrzati celu proceduru, a građani će u zakonskom roku svoju imovinu moći da upišu u katastar nepokretnosti - izjavio je direktor RGZ-a, mr Borko Drašković.

Iz Komore javnih izvršitelja naglašavaju da su spremni da svoje kapacitete stave na raspolaganje za rešavanje ovog problema koji već godinama unazad muči građane i privredu.

- Kao ljudi koji su stalno na terenu razumemo sa kakvim se situacijama građani suočavaju. Ovo je jedan od onih problema koji decenijama nije rešavan i vreme je da se zajedno potrudimo kako bi ljudima olakšali upis njihovih nepokretnosti u katastar - objasnio je prvi među srpskim izvršiteljima, Bojan Kostić.

Nacrt izmena i dopuna Zakona uskoro će biti dostavljen Ministarstvu pravde i očekuje se da će ga nadležno ministarstvo prihvatiti i u što kraćem roku poslati u Narodnu skupštinu Republike Srbije na usvajanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike