Nova otkrića o mafijaškom smaknuću u Atini: Dedović pravio nove "škaljarce", ali mu vojnik Velje Nevolje pucao u čelo

19.01.2024

08:00

0

Autor: 24sedam

Dve godine posle likvidacije "škaljaraca" u Atini isplivao podatak da su žrtve pravile novi klan

Nova otkrića o mafijaškom smaknuću u Atini: Dedović pravio nove "škaljarce", ali mu vojnik Velje Nevolje pucao u čelo
Copyright Facebook/YouTube/ OneTV

Igor Dedović, visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana" koji je ubijen 19. januara 2020. u Atini, nameravao je da osnuje svoju kriminalnu grupu. Zato je unutar grupe iz Škaljara počeo da okuplja svoje ljude od poverenja.

Ali, rafali ubica iz suprotnog klana su ga prekinulo u nameri da se odvoji od šefa Jovana Vukotića. Dedović je sa "kolegom" iz klana Stevanom Stamatovićem ubijen u atinskom restoranu. Rafale su ubice ispalile u njih dok su sa ženama i decom sedeli na večeri. 

FacebookYouTube OneTV /Mup
Igor Dedović i Stevan Stamatović

Godinama kasnije, zahvaljujući presretnutim "Skaj" porukama "kavčana", ali i svedocima okrivljenima u postupku protiv Belivukovog klana optuženog za sedam ubistava, otmice, silovanje i druga teška krivična dela, sklopljen je mozaik dvostrukog smaknuća u prestonici Grčke.

Dedovića i Stamatovića upravo su, zahvaljujući doušnicima iz "škaljarskog klana", locirali članovi grupe Velje Nevolje koja je bila deo "kavačkog klana".

Nikola Spasojević, pripadnik Belivukove grupe, a danas saradnik Tužilaštva za organizovani kriminal, ispričao je da je otišao u Grčku kako bi učestvovao u pripremi ubistva.

- U stanu u kome smo se smestili dočekao nas je Rosi. Ne znam kako se zove, ali bih mogao da ga prepoznam. Sutradan mi je Veljko objasnio zašto smo došli u Atinu i da treba da bude likvidiran istaknuti član "škaljaraca" zvani Lisac. Kasnije sam saznao da je to Dedović - kazao je Spasojević u sudnici, i dodao da su ubice u Atini bili Milinko Brašnjović, Ljubomir Lainović, "neki matori i Leptir".

Printscreen/Facebook/Aleksandar V.
Veljko Belivuk

U Grčkoj su imali i pomagače. Spasojević je otkrio i kako su na "Skaju" imali "direktan prenos" likvidacije. Dodao je da u prvi mah nisu bili sigurni da li su ubili prave osobe, jer su grčki mediji objavili da su u pitanju neki Rusi, ali će se kasnije ispostaviti da je reč o Stamatoviću i Dedoviću.

Drugi svedok okrivljeni Srđan Lalić je ispričao da je ubistvo u Atini naručio vođa "kavčana" Radoje Zvicer.

- Zvicer je za ovo ubistvo odvojio milion evra koje je trebalo da Belivuk i Marko Miljković podele sa ubicama, odnosno sa Lainovićem i Brašnjevićem, znači 250.000 evra po osobi. Belivuku se to nije svidelo, pa je bio ljut na Zvicera, zbog čega je obrisao "Skaj" aplikaciju - naveo je Lalić.

Lalić je pojasnio da je Lainović ubio Stamatovića, koji je i skočio na pištolj, a Brašnjević Dedovića, koji je odmah dobio metak u čelo i glava mu je pala u tanjir. Posle zločina, Lainović je prešao na Kosmet.

Za Zemu 100.000 evra

Ratko Živković Zemo iz Danilovgrada, koji je Ljubomira Lainovića dočekao na KiM, bio je krtica u "škaljarskom klanu". On je prvo "kavčanima" namestio da ubiju Alana Kožara na Krfu, što je i bila prekretnica u ratu dvaju klanova. Za ovaj prvi posao dobio je 100.000 evra.

- Iz Makedonije je ilegalno prešao tamo, sa lažnim pasošem koji su mu napravili Makedonci.
Dočekao ga je "kavčanin" Zemo (Ratko Živković iz Danilovgrada). Tada su Lainovića pretukli i ubili ga hicem u glavu. Slika je stigla taj dan. Imao je naduveno lice, ležao je na travi, noge su mu bile savijene u rupi iskopanoj u zemlji. Mene je to iznenadilo, imao je velike zasluge u klanu, izvršio je dve drske likvidacije, bio je koristan - rekao je Lalić.

Lainovićevo telo nikada nije nađeno, a njegovoj majci su kasnije ispričali da je otišao da se nađe sa prijateljem "Aresom", koji je bio u Španiji, i da ga je tu "škaljarski klan" oteo i likvidirao.

Pet dana posle ubistva u Atini, kako je otkriveno tek decembra 2022, Daniel Jovanović, policijski službenik MUP-a Srbije, pisao je Ljubu Miloviću, crnogorskom policajcu, sada na poternici zbog rada za "kavački klan". 

- "Škaljarce" opasno radi BIA. Dedović je izgledao imao skrivene namere unutar grupe. Priča se kako je hteo da prezume sam da vodi klan i pravio ekipu oko sebe unutar "škaljaraca“ - navodi se u jednoj od poruka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike