Političar ubijen pred TV kamerama: Spektakularna likvidacija koja je šokirala Novi Sad i Srbiju (FOTO)

13.05.2024

08:11

0

Ubica Milivoje Gutović iz Ratkova proglašen je neuračiunljivim, a do danas nije otkriveno ko je naručio ubistvo Boška Peroševića

Političar ubijen pred TV kamerama: Spektakularna likvidacija koja je šokirala Novi Sad i Srbiju (FOTO)
Ubistvo Boška Peroševića - Copyright Printscreen/Youtube/RTV Vojvodina

Ubistvo Boška Peroševića (43), predsednika Izvršnog veća Vojvodine i visokog funkcionera Socijalističke partije Srbije, najspektakularnije je ikada na srpskoj političkoj sceni, jer se odigralo pred televizijskim kamerama. Prvi čovek vojvođanske vlade ubijen je iz pištolja na današnji dan pre tačno 24 godine na Novosadskom sajmu.

Dva sata nakon što je 13. maja 2000. godine otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, dok ga je obilazio, na Peroševića je iz neposredne blizine u potiljak pucao portir sajma Milivoje Gutović (50) iz Ratkova, Boškovog rodnog mesta.

Printscreen/Youtube/RTV Vojvodina
Boško Perošević

Boško Perošević je preminuo u 16.05 časova, posle višečasovne borbe lekara da mu spasu život.

Prema izjavama očevidaca, na izlasku iz hale, Peroševiću je zazvonio mobilni telefon i on je zastao, dok su zvaničnici i obezbeđenje nastavili obilazak. Nekoliko sekundi nakon toga Peroševiću je s leđa, sa pištoljem u ruci, prišao Gutović i iz neposredne blizine mu pucao u glavu.

Predsednik vojvođanske vlade je pao obliven krvlju, a prvi mu je prišao tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine dr Živorad Smiljanić. Onesvešćenog Peroševića su uneli u prvo vozilo koje su tu našlo i odvezli do ulazne kapije Sajma, odakle je kolima Hitne pomoći prebačen u novosadski Klinički centar.

Gutović je pošto je ispalio smrtonosne hice u Peroševića, pokušao da pobegne trčeći prema drugom izlazu iz hale, ali su ga radnici obezbeđenja uz pomoć nekoliko izlagača i posetilaca, ubrzo uhvatili.

Samo tri meseca pred ubistvo, Perošević je postavljen za predsednika Gradskog odbora SPS-a u Novom Sadu. Ni kad je postao šef novosadskih socijalista nije promenio stil, pa je uglavnom obilazio obnavljanje mostova, govorio o razvoju poljoprivrede i revitalizaciji vojvođanske metalne industrije.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Boško Perošević

“Daj Bože da se sad rasvetli pozadina i otkrije pravi krivac. Tad ću odlučiti o eventualnim daljim koracima i tužbama” – rekla je posle ubistva Boškova supruga Marina Perošević.

Ubistvo se odigralo u stočnom delu Novosadskog sajma ispred štanda Zemljoradničke zadruge iz Požarevca. Perošević je tog dana bio bez obezbeđenja, a u trenutku atentata razgovarao je telefonom s Milutinom Mrkonjićem.

Ubica Milivoje Gutović je proglašen neuračunljivim, a u zvaničnu, sudski overenu verziju, ne veruju ni porodica ubijenog ni porodica ubice.

Punih 24 godine od ubistva Peroševića nije istraženo do kraja ko je naručio njegovu likvidaciju, iako su sporadično objavljivane spekulacije o tome.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike