U Užicu otvoren jubilarni 60. pozorišni festival "Joakim Vujić": Na repertoaru popularne predstave iz cele Srbije

14.05.2024

10:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Otvaranju je prethodilo predstavljanje foto izložbe "Bata u 90 slika" posvećene Bati Živojinoviću

U Užicu otvoren jubilarni 60. pozorišni festival "Joakim Vujić": Na repertoaru popularne predstave iz cele Srbije
Copyright Promo/Nikola Milosavljević/Studio Brada

Jubilarni 60. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" otvoren je sinoć u Užicu predstavom "Putujuće pozorište Šopalović" po tekstu Ljubomira Simovića, u režiji Milana Neškovića.

Profimedia
 

Festival je otvoren u užičkom Narodnom pozorištu u okviru programa Prestonice kulture Užice 2024. Predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije Spasoje Ž. Milovanović izjavio je tim povodom da je 60 godina nešto što izaziva strahopoštovanje, nešto što pokazuje da ovo društvo prepoznaje pozorište kao konstitutivni element.

- Pozorište opstaje od svog osnivanja, već koliko vekova, opstajaće i dalje zato što je uređeno po čoveku - rekao je Milovanović.

ATA Images/M.K.
 

Otvaranju festivala prethodilo je predstavljanje foto izložbe "Bata u 90 slika" posvećene Bati Živojinoviću.

Repertoar

U utorak, drugog dana festivala na repertoaru su "Ljudi bez grobova", po romanu Enesa Halilovića, u režiji Stevana Bodrože, u koprodukciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Beogradskog dramskog pozorišta, kao i "Koštana" po tekstu Bore Stankovića, u režiji Jane Maričić i u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša.

Regionalno pozorište Novi Pazar
 

Četvrtak je rezervisan za kraljevačko pozorište i predstavu "Bog masakra", po tekstu Jasmine Reze, u režiji Igora Pavlovića. Knjaževsko - srpski teatar iz Kragujevca izvešće u petak "Bure baruta", po tekstu Dejana Dukovskog i u režiji Gorčina Stojanovića, dok će u subotu nastupiti Šabačako pozorište sa "Gospođom ministarkom", po tekstu Branislava Nušića, u režiji Olje Đorđević. U nedelju će biti izvedena poslednja takmičarska predstava "Režim ljubavi", po tekstu Tanje Šljivar, u režiji Snežane Trišić, produkcija Kruševačkog pozorišta.

Promo/Miki Cvetković
 

U čast nagrađenih, festival će 20. maja zatvoriti predstava Gradskog pozorišta Čačak "Ko igra Sonju Savić".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike