Nema mesta panici: Šta da radite ako vas zadesi oluja na putu ili ako vam, ne daj bože, udari grom u auto

26.04.2024

15:12

0

Autor: V. I.

Najbitnije je da ostanete smireni u ovakvim situacijama

Nema mesta panici: Šta da radite ako vas zadesi oluja na putu ili ako vam, ne daj bože, udari grom u auto
Ilustracija - Copyright Freepik

Kada se nađete u vozilu za vreme grmljavine, vaša bezbednost zavisi od pravilnih postupaka i korišćenja vozila kao zaštitnog oklopa. Većina savremenih automobila dizajnirana je tako da funkcioniše kao Faradejev kavez, što znači da električna energija groma prolazi preko spoljašnjosti vozila i sigurno se otpušta u zemlju, čime se osigurava zaštita svih unutar vozila. Ovaj princip efikasno štiti putnike u vozilima sa metalnom karoserijom, dok vozila sa plastičnim elementima ili kabrioleti s platnenim krovovima možda neće pružiti isti nivo zaštite.

Evo nekoliko korisnih saveta kako da ostanete sigurni tokom vožnje u nevremenu s grmljavinom:

Izbegavajte vožnju tokom nevremena: Najsigurnije bi bilo da ne krećete na put ako se najavljuje oluja s grmljavinom. Ako ste već na putu, bolje je naći sigurno mesto i sačekati da nevreme prođe.

Držite prozore zatvorene: Zatvaranjem prozora i drugih otvora poput panorame i šibera, ako ih imate, održava se funkcionalnost Faradejevog kaveza, omogućavajući električnoj energiji da bezbedno prelazi preko vozila.

Ne dodirujte metalne delove: Dok je malo verovatno da će struja ući u unutrašnjost vozila, izbegavanje dodira sa spoljnim metalnim delovima vozila preporučljivo je kao dodatna mera predostrožnosti.

Parkirajte na bezbednom mestu: Ako je neophodno da se zaustavite, izaberite mesto koje nije ispod drveća ili visokih struktura koje bi mogle privući grom.

Profimedia
 

Šta ako vas ipak pogodi grom?

Iako je retko, ako grom direktno pogodi vaše vozilo, najvažnije je ostati unutar automobila do kraja oluje. Auto bi trebalo da preusmeri električnu energiju groma preko svoje spoljašnjosti, to jest šasije, što minimizira rizik unutar vozila. Izlazak iz vozila pre kraja oluje može povećati opasnost od električnog udara.

Pratite ove savete da biste maksimalno smanjili rizike tokom vožnje u nevremenu. Vozilo može pružiti efikasnu zaštitu, ali je ključno koristiti ga pravilno u takvim situacijama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike