Pas koji je odneo život mnogima: Smatra se najopasnijim, a u nekim zemljama čak i zabranjen

11.05.2024

09:45

0

Autor: K. B.

Mnogi ljudi se plaše pitbula, ali taj strah uglavnom proizlazi iz predrasuda i pogrešnog prikazivanja ove rase javnosti

Pas koji je odneo život mnogima: Smatra se najopasnijim, a u nekim zemljama čak i zabranjen
Copyright Profimedia

Mnogi smatraju da su za lošu reputaciju pitbula krivi isključivo neodgovorni vlasnici. Danas ćemo otkriti istinu o pitbulovima i utvrditi da li su zaista najagresivnija rasa:

Pitbul je rasa koja "grize"

Ovo je mit. Prema rezultatima testa temperamenta iz 2012. godine, 86,8% pitbulova je prošlo testove socijalizacije, agresivnosti, stabilnosti i društvenosti. Za poređenje, 85,2% zlatnih retrivera i 80,1% škotskih ovčara imali su pozitivne rezultate tokom istraživanja.

Pitbulovi više napadaju od drugih rasa

Takođe je mit koji je "raskrinkala" Američka veterinarska asocijacija istraživanjima koja su potvrdila da ni jedna rasa ne napada učestalije od ostalih. Stepen agresivnosti isključivo zavisi od pojedinačnih sklonosti psa i njegovog vaspitanja.

Pitbulovima se "zaključava" vilica pri ugrizu

Prema rečima dr I. Ler Brisbina sa Univerziteta u Džordžiji, stručnjaka za obuku, ponašanje i anatomiju ove rase, nekoliko studija o strukturi lobanje i zuba pitbulova pokazalo je da se ne razlikuju ni po čemu od anatomije drugih rasa. Imaju potpuno normalnu strukturu vilice (kosti, zubi, mišići), pa nema razloga da se veruje da će se njima vilica "zaključati", dok nekom drugom psu neće.

Profimedia
 

Evo još nekoliko činjenica o ovoj rasi:

  • Ovo su najčešće zlostavljani psi - Prema podacima Humani društva SAD, pitbulovi su najčešće zlostavljani psi poslednjih godina. Čak 70% njih bude podvrgnuto eutanaziji u gradskim azilima samo zato što pripadaju toj rasi.
  • Nekada su bili "dadilje" - Od 1900. godine, psi ove rase su bili poznati kao "dadilje" jer su bili tolerantni, brižni i nežni sa decom. Ovo potvrđuju i dečija kinematografija i literatura.
  • Pitbul nije rasa - Pitbul nije rasa, nego zajednički naziv za američkog pitbul terijera, staforda, bul terijera i buldoga.
  • Ujed pitbula u medijima - Ujed pitbula privlači mnogo veću medijsku pažnju od napada bilo kog drugog psa. Tokom četvorodnevnog novinarskog istraživanja zaključeno je da se svaki od tri fatalna napada pasa koji nisu bili od strane pitbulova spominju svega jednom, dok će se napad ovog psa pomenuti 230 puta u lokalnim, ali i međunarodnim medijima.
  • Istina o pitbulovima

    ASCPA.org, najpoznatija svetska organizacija koja se bavi zaštitom životinja u svojoj "istini o pitbulovima" detaljno opisuje kako je pasmina predodređena da pomaže ljudima postala najomraženija na svetu i sinonim za opasnost.

    BONUS VIDEO:

     

     

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike