Plivanje, piknik ili sportovi na vodi: Napravite kratak predah na Grliškom jezeru, očaraće vas prirodne lepote ovog kraja

15.05.2024

19:09

0

Autor: K. O.

U okolini možete posetiti prelepe manastire i crkve, istorijska nalazišta ili samo uživati u neverovatnoj prirodi

Plivanje, piknik ili sportovi na vodi: Napravite kratak predah na Grliškom jezeru, očaraće vas prirodne lepote ovog kraja
Copyright Foto: K. Obradović

Već smo mnogo puta pisali da je Srbija prelepa u proleće kada se priroda budi, te da ima toliko mesta od čije će vam lepote zastati dah. A kako lagano idemo ka letu, reke i jezera postaju sve primamljivije destinacije za odmor i beg od svakodnevnice. 

Ako vas put nanese u Zaječarski okrug ili ste željni avanture i istraživanja naše lepe zemlje, naš je predlog da posetite Grliško jezero koje se nalazi između Zaječara i Knjaževca.

Grliško jezero, često poznato i kao Grliška bara, nalazi se u istočnom delu Srbije, u Zaječarskom okrugu, blizu sela Grlište.

Ovaj region je inače poznat po svojoj prirodnoj lepoti i predstavlja popularno izletište za lokalno stanovništvo i turiste.

U pitanju je veštačko jezero koje je nastalo 1989. godine pregrađivanjem Grliške reke, pritoke Crnog Timoka. Ova brana je izgrađena za potrebe navodnjavanja, ali je jezero brzo postalo popularno i kao mesto za rekreaciju.

Foto: K. Obradović
 

Sada se jezero prostire na površini od oko 40 hektara, a maksimalna dubina mu je je oko 30 metara.

Savršeno je za ribolov, rekreaciju i sportove na vodi.

Kako je okruženo šumama i livadama stanište je za mnoge vrste biljaka i životinja. Voda je bogata ribom, što je čini popularnim mestom za ribolovce. U jezeru se mogu naći vrste kao što su šaran, som, smuđ, i druge slatkovodne ribe.

Foto: K. Obradović
 

Tokom leta, voda jezera je dovoljno topla za plivanje, pa je popularno među ljudima iz okoline. Takođe, sjajno je za veslanje, vožnju kajaka i daske.

Okolne šume i livade pružaju odlične mogućnosti za planinarenje, šetnje i piknike.Tako da će vas i prolećna šetnja oko jezera ušuškanog u šumi, sigurno oduševiti.

Kod jezera se nalazi i ušuškana crkva Svetog Petra i Pavla čije senovito dvorište nudi mogućnost za predah.

Foto: K. Obradović
 

Ako ste već u tom kraju postoji mnogo zanimljivih mesta za posetu.

Evo nekoliko predloga:

Gamzigrad - Feliks Romulijana

Feliks Romulijana je arheološki lokalitet nedaleko od Zaječara. Ova carska palata iz vremena rimskog cara Galerija je deo UNESCO-ve Svetske baštine i predstavlja jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Srbiji.

Profimedia
 

Rtanj

Planina Rtanj je poznata po svom karakterističnom piramidalnom obliku i mnogim legendama koje je okružuju. Planinari uživaju u izazovu uspona na vrh, odakle se pruža predivan pogled na okolinu. Rtanj je takođe popularan zbog svojih lekovitih biljaka i čistog vazduha.

Printscreen/YouTube/Lutajuci putnik
 

Manastir Suvodol

Manastir Suvodol, koji datira iz 14. veka, nalazi se u blizini Zaječara i predstavlja značajan verski i kulturni spomenik. Manastir je poznat po svojoj arhitekturi i freskama.

Foto: K. Obradović
 
Foto: K. Obradović
 

Ova mesta, zajedno sa Grliškim jezerom, čine istočnu Srbiju bogatom destinacijom za turiste koji žele da istražuju prirodne lepote, istorijske lokalitete i uživaju u lokalnoj kulturi i tradiciji.

Foto: K. Obradović
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike