Šest navika koje treba promeniti kako biste smanjili nivo stresa, savetuju stručnjaci

11.05.2024

06:33

0

Autor: K. B.

Za dugoročno upravljanje stresom, stručnjaci preporučuju usvajanje rutine koja uključuje vežbanje, zdrav san, meditaciju, uravnoteženu ishranu, hidrataciju i terapiju

Šest navika koje treba promeniti kako biste smanjili nivo stresa, savetuju stručnjaci
Copyright Pexels

Kada se suočavate sa prevelikim stresom, možda ćete pokušati da se smirite nekim naizgled opuštajućim navikama. Međutim, ove navike, umesto da smanje stres, zapravo mogu povećati nivo anksioznosti.

Psihoterapeutkinja Sadaf Sidiki ističe da se potrebno povremeno odmoriti, ali preterivanje u aktivnostima poput gledanja televizije ili kupovine ne sme biti način suočavanja sa stresom. Ova ponašanja često služe kao način izbegavanja suočavanja sa sopstvenim emocijama.

Umesto da se povlačite u prekomernu konzumaciju medija ili aktivnosti poput kupovine, stručnjaci preporučuju fokusiranje na tehnike trenutnog oslobađanja stresa, kao što su šetnja, ples uz omiljene pesme ili razgovor sa prijateljima. Takođe, vežbe disanja i brzi tuš mogu biti korisni za trenutno oslobađanje napetosti.

Pexels
 

Važno je priznati svoja osećanja umesto da ih ignorišete ili potiskujete. Licencirani klinički zdravstveni psiholog, Kalvin Fič, preporučuje suočavanje sa mislima umesto njihovog izbegavanja, koristeći analogiju kutija na pokretnoj traci koje možete otvoriti ili ignorisati.

Takođe, važno je naučiti ne kontrolisati svoje misli. Ignorisanje stresa ili pretvaranje da ne postoji može samo pogoršati situaciju. Umesto toga, stručnjaci preporučuju davanje sebi dozvole da se odmori i da radi nešto što vam prija.

Freepik
 

Konačno, važno je pronaći tehnike suočavanja sa stresom koje najbolje odgovaraju vama. To može uključivati aktivnosti kao što su šetnja, meditacija, slušanje omiljene muzike ili postavljanje granica. Važno je eksperimentisati dok ne pronađete šta vam najviše odgovara, a ne oklevati da potražite profesionalnu pomoć ako je potrebno.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike