Vučić razgovarao sa Šolcom: Podrobno sam obavestio kancelara o nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na KiM

13.05.2024

10:01

0

Dvojica zvaničnika razgovarala su o situaciji na KiM, uspešnoj ekonomskoj saradnji i stalnom povećanju trgovinske razmene između dve zemlje

Vučić razgovarao sa Šolcom: Podrobno sam obavestio kancelara o nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na KiM
Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa saveznim kancelarom SR Nemačke Olafom Šolcom. On je razgovor ocenio kao dobru i otvorenu razmenu mišljenja sa o svim pitanjima od obostranog interesa, o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o veoma uspešnoj ekonomskoj saradnji i stalnom povećanju trgovinske razmene između naše dve zemlje.

-Zahvalio sam Nemačkoj na posvećenosti odličnim ekonomskim odnosima sa Srbijom i velikim investicijama koje su u znatnoj meri doprinele brzom napretku Srbije, a posebno sam se osvrnuo na ogromne potencijale za ulaganje koji su se otvorili u okviru EXPO 2027. Izrazio sam uverenje da će nemačke kompanije pronaći interes u nekim od najvećih projekata čija realizacija će dugoročno doprineti snažnom rastu Srbije i povezivanju celog regiona, naveo je Vučić u objavi.

Dodao je da su razmenili mišljenja i o svim delikatnim pitanjima u kontekstu aktuelnih globalnih dešavanja, a posebno o mestu i ulozi Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i o evropskom putu zemlje.

 

 

 

 

-Podrobno sam obavestio kancelara Šolca o gotovo nepodnošljivom stanju po srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, kao i o upornom izbegavanju Prištine da izvrši svoje prihvaćene i potpisane obaveze, pogotovo u pogledu formiranja ZSO. Naglasio sam da nam je na tom, ne uvek lakom putu, potrebna pomoć naših partnera, kakva je i Nemačka, te da računamo na nastavak podrške evrointegracijama, kao i na konkretne podsticaje koji bi dali novi zamah nastavku reformskih procesa i novu energiju zemljama kandidatima na evropskom putu, dodao je predsednik Srbije.

Ponovio je da se Srbija dosledno zalaže za intenziviranje diplomatskih aktivnosti u kontekstu svih aktuelnih sukoba i otvorenih pitanja koja opterećuju Evropu i region Zapadnog Balkana, što je do sada uvek i pokazivala u svim forumima i inicijativama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike