Kurtiju ne smeta nacističko nasleđe Džafera Deve, ali mu smetaju srpska kultura i glumci: Oglasio se Petković nakon zabrane Prištine

14.05.2024

14:11

0

Petković je naveo da je nakon skandalozne zabrane patrijarhu, danas i glumac Nenad Jezdić sprečen da na KiM nastupi sa predstavom "Knjiga o Milutinu"

Kurtiju ne smeta nacističko nasleđe Džafera Deve, ali mu smetaju srpska kultura i glumci: Oglasio se Petković nakon zabrane Prištine
Copyright 24sedam/Profimedia/Tanjug/Vladimir Sporčić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, nakon što su prištinske vlasti zabranile da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave “Knjiga o Milutinu” Zvezdara Teatra bude prevezena na Kosovo, da Aljbinu Kurtiju ne smeta nacističko nasleđe Džafera Deve, ali zato ima problem sa srpskom kulturom i glumcima.

Petković je na društvenoj mreži „X“ naveo da je nakon skandalozne zabrane patrijarhu, danas i glumac Nenad Jezdić sprečen da u Severnoj Mitrovici nastupi sa predstavom "Knjiga o Milutinu".

 

 

 

„Bezumne odluke Kurtija i danas na delu: nakon skandalozne zabrane Patrijarhu, danas je sprečen i Nenad Jezdić da u Kosovskoj Mitrovici nastupi u predstavi `Knjiga o Milutinu`. Kurtiju ne smeta nacističko nasleđe Džafera Deve, ali mu zato smetaju srpska kultura i glumci“, naveo je Petković.

24sedam/Goran Sivački
 

Podsetimo, ovim povodom oglasio se i glumac Nenad Jezdić koji je rekao da je nedopustivo donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne.

-Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silno i to prema jednom pozorištu. Ovo je necivilizacijski čin, antikulturni i antipozorišni, rekao je između ostalog Jezdić.

Kako je naš portal već pisao na jednoj od centralnih zgrada u pešačkoj zoni u južnoj Mitrovici mogli smo uočiti da se kosovski Albanci ponose plejadom političara iz perioda Drugog svetskog rata, i to onima koji su bili otvoreni saradnici nacističkih okupatora.

 

Među okačenim portretima na fasadi zgrade koja dominira šetačkom zonom, nalaze se i slike Džafera Deve nacističkog kolaboracioniste - osnivača SS divizije Skenderbeg, kao i Redžepa Mitrovice kvinsliškog premijera Albanije. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike