Pešačili stotine i desetine kilometara: Hiljade vernika u manastiru Ostrog uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog

12.05.2024

09:11

0

Cele noći mogli su da se poklone i celivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog

Pešačili stotine i desetine kilometara: Hiljade vernika u manastiru Ostrog uoči praznika Svetog Vasilija Ostroškog
Manastir Ostrog - Copyright Profimedia/Facebook_Манастир Острог † Manastir Ostrog

Hiljade vernika okupilo se uoči današnjeg praznika Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Ostrog, gde se čuvaju mošti ovog svetitelja.

Tokom celog dana pristizale su grupe poklonika koji su iz raznih krajeva Crne Gore, Srbije i Republike Srpske pešačili stotine i desetine kilometara do manastira Ostrog, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

 

 

U popodnevnim satima u subotu u Gornji manastir Ostrog stigao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa episkopima raško-prizrenskim Teodosijem, buenosajreskim i južnocentralnoameričkim Kirilom i umirovljenim Jovanom.

Profimedia
 

Episkopi Teodosije i Jovan su sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom služili praznično bdenje, a pored ostalih, sasluživali su i ostroški iguman arhimandrit Sergije i iguman manastira Treskavac arhimandrit Varnava.

 

Vernici su cele noći mogli da se poklone i celivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog.

Hodočasnici iz Sokoca i Bileće

Na pokloničko putovanje do manastira Ostrog i ponedeljak je krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima je 13 devojaka, koja je nakon pređenih 230 kilometara sinoć, u predvečerje praznika Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, prisustvovalo večernjoj službi.

Da se poklone i celivaju mošti došlo je i oko 350 hodočasnika iz Bileće. Grupa je stigla u petak nakon dva dana pešačenja i oko 90 pređenih kilometara.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike