"Rusi zauzeli veliki deo u Ukrajini i niko se nije nadao da će rat ovoliko trajati": Naš vojni analitičar vidi tri opcije da se sukob završi

04.06.2022

18:56

0

Vojni analitičar Vlade Radulović rekao je da je malo ko očekivao da će rat u Ukrajini trajati toliko dugo, kao i da nije došlo do najavljene demilitarizacije Ukrajine

"Rusi zauzeli veliki deo u Ukrajini i niko se nije nadao da će rat ovoliko trajati": Naš vojni analitičar vidi tri opcije da se sukob završi
2222553_radulovic_ls - Copyright Vlade Radulović/Foto: Printskrin/Jutjub/TV Hepi

Vojni analitičar Vlade Radulović rekao je da je malo ko očekivao da će rat u Ukrajini trajati toliko dugo, kao i da nije došlo do najavljene demilitarizacije Ukrajine, jer su ukrajinske snage i dalje na prvoj liniji fronta i pružaju otpor ruskoj vojsci.

Komentarišući situaciju u Ukrajini nakon sto dana rata, Radulović je za Tanjug rekao da nije došlo do demilitarizacije Ukrajine, koju je najavila Rusija, jer je ukrajinska vojska i dalje na terenu i pruža otpor.

- Činjenica je da je ukrajinska vojska i dalje na terenu, na prvoj liniji i da pored svih bombardovanja od strane Rusije do demilitarizacije nije došlo - kazao je Radulović.

Na pitanje šta je cilj Rusije nakon sto dana rata, Radulović ističe da postoje različite verzije o tome i da će po jednoj Rusija izaći na administrativne linije oblasti Donjecka i Luganska, i da će se nakon toga sesti za pregovarački sto.

- Druga opcija je da će Rusi ići dalje i izaći na reku Dnjepar, a treća opcija je da se nakon što se reši pitanje u ove dve oblasti pravac borbe prenese na Odesu - kazao je Radulović.

Tanjug/AP Photo/Francisco Seco)
 

Radulović je naveo da je oko 20 odsto ukrajinske teritorije pod kontrolom ruskiih snaga, kao i da je reč o ogromnom prostoru.

- Često spominjem to južno bojište severnije od Marijupolja i blizu Odese, ako pogledate, linija tog bojišta je oko 500 kilometara, kao odavde do Slovenije i sad zamislite koliki je prostor pod Rusijom - kazao je Radulović.

Na pitanje da li će Ukrajinci uspeti da povrate kontrolu nad nekim svojim teritorijama, Radulović kaže da je to neizvesno, iako su se, kako navodi, u prethodnom periodu ruske snage povukle iz nekih severnih oblasti.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Armies Power
 

- Na severu nemate više oružanih snaga, one su pretrpele velike gubitke, pretrpele su i udare usled određenih kontraofanziva. Činjenica je da je došlo do povlačenja i to su Rusi i sami priznali - kazao je Radulović.

Kako je rekao, čak i da Rusi u nekom potencijalnom primirju zadrže sve što su zauzeli, brojne ukrajinske oblasti su uništene do temelja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike