Bela kuća i Kremlj negirali da je Bajden u tajnosti ponudio Putinu 20 odsto Ukrajine: Šta se krije iza ponude „zemlja za mir"

03.02.2023

12:35

0

U petak je i sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov odbacio izveštaj, opisavši ga kao „prevaru“

Bela kuća i Kremlj negirali da je Bajden u tajnosti ponudio Putinu 20 odsto Ukrajine: Šta se krije iza ponude „zemlja za mir"
Džozef Bajden, Vladimir Putin - Copyright Profimedia/AP PhotoAlexander Zemlianichenko

Američki predsednik Džozef Bajden navodno je poslao šefa CIA-e Vilijama Bernsa u tajnu misiju u Moskvu, a zatim u Kijev sredinom januara, navodi se u izveštaju švajcarskog medija „Neue Zürcher Zeitung" u sredu. Bela kuća, CIA i Kremlj negirali su da su SAD ponudile Rusiji 20 odsto ukrajinske teritorije u okviru mirovnog predloga.

Prema poverljivim razgovorima sa dva nemačka poslanika koji se bave spoljnom politikom, od kojih je jedan iz vladajuće koalicije, drugi iz opozicije, Berns je navodno ponudio sporazum „zemlja za mir“ u kojem bi Rusija zadržala nekih „20 odsto teritorije Ukrajine“, što je otprilike veličina Donbasa.

Švajcarsko-nemački list usput je pomenuo navodni predlog, fokusirajući se na lanac događaja koji su doveli do toga da su nemački kancelar Olaf Šolc i američki predsednik Džo Bajden najavili da će vladi u Kijevu poslati teške tenkove „leopard 2" i „abrams".

Izveštaj švajcarskog medija „nije tačan“ i CIA će reći isto, rekao je za Njuzvik zamenik portparola Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Šon Davet. Zvaničnik CIA-e je kasnije rekao američkom glasniku da su izveštaji o Bernsovom tajnom putovanju u Moskvu ili mirovnom predlogu u ime Bele kuće „potpuno lažni“.

U petak je i sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov odbacio izveštaj, opisavši ga kao „prevaru“.

Tom Williams/Pool via AP
Vilijam Berns

Vašington post je ranije objavio da je Berns tajno otputovao u Kijev uoči najave odluke o slanju tenkova, kako bi se sastao i obavestio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o ponudi.

Iz onoga što su dvojica nemačkih političara rekli za pomenuti medij, mirovna ponuda je nagoveštavala podele u Vašingtonu u vezi sa sukobom. Dok Berns i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan žele brzo da završe borbe u Ukrajini kako bi se fokusirali na Kinu, državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin su posvećeni podršci Kijevu.

Švajcarski medij je dalje ukazao na nedavni izveštaj korporacije Rand, pozivajući Vašington da izbegne „dugi rat“ u Ukrajini kako bi se SAD, između ostalog, mogle fokusirati na Kinu.

I Ukrajina i Rusija odbile su predlog SAD, tvrdio je ovaj medij. Kijev je rekao da nije voljan da se odrekne nijedne teritorije, dok je Moskva navodno istakla uverena u pobedu. Upitan o izveštaju, prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski rekao je za Njuzvik da ga smatra „interesantnim“, ali je odbio da komentariše „spekulacije“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike