Tornado razorio Luizijanu: Na sve strane tragovi pustošenja, stradale sve osobe (VIDEO)

14.05.2024

19:18

0

Iznenadne poplave i oluje pogodile su zajednice od Teksasa do Floride

Tornado razorio Luizijanu: Na sve strane tragovi pustošenja, stradale sve osobe (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter

Najmanje dve osobe su poginule kada je loše vreme pogodilo Luizijanu tokom noći, sa olujama i tornadima koji su doneli pustoš južnim državama i oštetili kuće desetine hiljada ljudi.

Jedna osoba je poginula u nepoznatim okolnostima na periferiji grada Henderson, dok je neidentifikovana žena poginula kada je drvo palo na njenu prikolicu u Zapadnom Baton Ružu, saopštila je policija.

Muškarac i petogodišnji dečak takođe su bili u prikolici i prebačeni su u lokalnu bolnicu, saopštila je kancelarija šerifa.

Iznenadne poplave i oluje pogodile su zajednice od Teksasa do Floride, a 186.000 objekata bilo je bez struje od 21.30 u ponedeljak.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je da se ozbiljne vremenske pretnje neće završiti u utorak, najavljujući "štetne vetrove" i "veoma veliki grad" širom obale Meksičkog zaliva i na jugoistoku, kao i moguće tornade za centralnu i južnu Floridu i južnu Džordžiju.

Šerif Beket Brijuk iz župe Sent Martin, istočno od Lafajeta, potvrdio je u video-poruci objavljenoj na Fejsbuku u ponedeljak uveče da je jedna osoba umrla na periferiji Hendersona i rekao da šteta širom okruga ukazuje na to da je došlo do tornada.

Meteorološka služba je ranije potvrdila jedan tornado u okrugu Kalkašu u blizini Sulfura i jedan u Lejk Čarlsu.

U snimcima nastalim u Hendersonu vide se zgrade u ruševinama.

Na drugom mestu u Luizijani snimci postavljeni na društvene mreže pokazuju da poplave čine vožnju opasnom u Denam Springsu, istočno od Baton Ruža, dok je voda okruživala kuće u Zakariju, na severozapadu. U gradu Sulfur jak vetar je prevrnuo najmanje jedan automobil i teško oštetio nekoliko zgrada, pokazuju video-snimci.

U Alabami je samo u ponedeljak izdato 14 upozorenja o tornadu, saopštila je meteorološka služba. Teksas su pogodile oluje sa gradom veličine loptice za golf u gradu Viktorija, kao i udari groma.

Hobi aerodrom u Hjustonu zatvoren je nakon što je grom oštetio pistu. Aerodrom je kasnije ponovo otvoren, ali je putnicima savetovao da provere informacije kod svojih avio-kompanija pre putovanja.

Floridu su ponovo pogodile oluje, dok je ogromna operacija obnove izazvana prethodnim tornadom bila uveliko u toku.

April i maj su obično meseci kad je aktivnost tornada velika, ali ovo proleće je bilo izuzetno, od jugoistoka i velikih ravnica do srednjeg zapada.

Ove godine je bilo više od 6.000 izveštaja o velikom gradu i razornim vetrovima, uključujući 267 tornada u 19 država u samo poslednje dve nedelje. Ove godine je zabeležen drugi najaktivniji april za tornada, intenzivnije je bilo samo 2011.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike