Amerika Kijevu obećala oružje koje će "promeniti sve": Blinken otkrio detalje Zelenskom

14.05.2024

21:57

0

Iako se pomoć samo ređala dve godine, ukrajinski predsednik imao je još zahteva

Amerika Kijevu obećala oružje koje će "promeniti sve": Blinken otkrio detalje Zelenskom
Copyright Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken navodno je obavestio ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da je dugo odlagana vojna pomoć Vašingtona sada "na putu" i da se očekuje da će napraviti "značajnu razliku", navodi nekoliko medija.

Blinken je doputovao u Kijev u utorak ujutro na sastanak sa rukovodstvom zemlje. To je četvrti put da je otputovao u Ukrajinu, neposredno nakon što je Kongres SAD prošlog meseca odobrio paket vojne pomoći za ovu zemlju vredan 61 milijardu dolara.

Iako još nisu objavljene zvanične izjave u vezi sa Blinkenovim sastankom sa Zelenskim, Asošijejted pres i Rojters su izvestili da je rekao ukrajinskom lideru da je "pomoć sada na putu, deo je već stigao, a veći deo će stići“, dodajući da će to "napraviti stvarnu razliku protiv tekuće ruske agresije na bojnom polju“.

Prema dopisniku BBC-ja Tomu Bejtmanu, koji je bio u pratnji Blinkena, Zelenski je tokom sastanka naglasio da su ukrajinske trupe prošle kroz "težak period", posebno na istoku, i zahvalio se sekretaru na "ključnom paketu" vojne pomoći.

Ukrajinski lider je navodno istakao važnost dobijanja američkog oružja što je brže moguće i ponovio zahteve za dodatnim sistemima protivvazdušne odbrane, objašnjavajući da Ukrajina ima stalni deficit takve municije, posebno oko Harkova, gde ruske snage brzo prodiru.

 

 

Američki zvaničnik koji putuje sa Blinkenom rekao je novinarima da je cilj posete državnog sekretara Ukrajini da "pošalje snažan signal uveravanja Ukrajincima koji su očigledno u veoma teškom položaju" i da detaljno objasni kako će američka pomoć omogućiti kijevskim snagama da "vratite inicijativu na bojnom polju".

Ukrajinski generalštab priznao je u ponedeljak da su ruske snage preuzele prednost u oblasti Harkov nakon što su tokom vikenda zauzele više gradova i sela u toj oblasti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike