Putin poslao oštru poruku Americi: U azijsko-pacifičkom regionu nema mesta vojnim blokovima

16.05.2024

17:31

0

Ruski predsednik je izrazito protiv prisustva vojnog saveza u so sada stabilnoj regiji

Putin poslao oštru poruku Americi: U azijsko-pacifičkom regionu nema mesta vojnim blokovima
Copyright Profimedia

Azijsko-pacifički region trebalo bi da bude oslobođen vojnih blokova zbog njihovog potencijala da naruše bezbednosnu ravnotežu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Govoreći na konferenciji za novinare sa kineskim kolegom Si Đinpingom u četvrtak, Putin je istakao da su nedavni razgovori između Moskve i Pekinga još jednom pokazali da su pristupi dve zemlje mnogim regionalnim i međunarodnim problemima "ili u korelaciji ili usklađeni".

On je rekao da obe sile vode nezavisnu spoljnu politiku jer teže "pravednijem, demokratskom multipolarnom svetskom poretku", sa ulogom Ujedinjenih nacija u centru.

Putin je dodao da se Rusija i Kina zalažu za "održivu i adekvatnu bezbednosnu arhitekturu" u azijsko-pacifičkom regionu. Pozivajući se na NATO i druge organizacije u kojima dominira Zapad, Putin je rekao da u tom području "nema mesta za zatvorene vojne i političke saveze".

- Smatramo da je stvaranje takvih saveza štetno i kontraproduktivno - dodao je on.

U međuvremenu, Si je primetio da je "hladnoratovski mentalitet" i dalje rasprostranjen u međunarodnoj areni, upozoravajući da "unilateralna hegemonija, blokovska konfrontacija i politika moći direktno prete celom svetu i bezbednosti svih zemalja".

Profimedia
Putin i Si

Dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da vojni blok predvođen SAD nema planove da se širi u Aziju i da ne vidi Kinu kao protivnika, on će i dalje pratiti događaje u regionu i uspostaviti bliže veze sa indo-pacifičkim partnerima. SAD takođe imaju odvojene ugovorne saveze sa Australijom, Japanom, Južnom Korejom, Filipinima i Tajlandom.

Godine 2021. SAD, Velika Britanija i Australija takođe su uspostavile bezbednosno partnerstvo pod nazivom AUKUS, koje uključuje Vašington i London koji pomažu Australiji u nabavci podmornica na nuklearni pogon.

U novembru 2023. Putin je rekao da NATO pokušava da proširi svoju zonu uticaja u azijsko-pacifičkom regionu. On je zamerio SAD zbog, kako je rekao, sebičnih pokušaja da se "članovi Alijanse uvuku u stvaranje napete situacije" u toj oblasti. Istakao je i da su Moskva i Peking dobro svesni ove politike i da su jačali svoje odbrambene sposobnosti održavanjem zajedničkih vojnih vežbi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike