Siniša Mali najavio povećanja plata i penzija! Evo kolika će primanja biti do 2025. godine

04.05.2024

09:53

0

Autor: 24sedam

Raste nam svaka grana privrede - industrija, prerađivačka industrija, poljoprivreda, istakao je ministar

Siniša Mali najavio povećanja plata i penzija! Evo kolika će primanja biti do 2025. godine
Copyright Printscreen/ TV Prva

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da su tri prioriteta nove Vlade dalji rast i razvoj privrede, životnog standarda i očuvanje makroekonomske stabilnosti, najavljujući da će prosečna plata do kraja 2025. godine biti 1.000 evra, dok će prosečna penzija do kraja 2027. godine biti 650 evra.

Mali je za TV Prva rekao da je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2024. godine bila 4,6 odsto, dok je ta stopa u Evropskoj uniji (EU) bila 0,6 odsto.

- To pokazuje ispravnost naše ekonomske politike. Raste nam svaka grana privrede - industrija, prerađivačka industrija, poljoprivreda - rekao je Mali.

printscreen/Instagram/mali_sinisa
 

Istakao je da sve otvorene fabrike i radna mesta uvećavaju izvoz i rast, što je ocenio kao najvažniju vest za građane Srbije. Dodao je da jačanje ekonomije stvara veći prostor za povećanje plata i penzija, kao i dalji rast standarda.

Podsetio je da je prosečna zarada u Srbiji oko 820 evra, kao i da su se svojevremeno "smejali" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada je rekao da će prosečna zarada biti 500 evra, kao i da su penzije u proseku 390 evra, dok su pre 12 godina bile 202-203 evra.

Dodao je da je zabeležena najveća prosečna minimalna zarada koja iznosi 47.154 dinara, koja je prešla granicu od 400 evra. Mali je dodao i da je Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio da je Srbija, uprkos globalnoj krizi, u potpunosti sačuvala makroekonomsku stabilnost. Istakao je da je javni dug Srbije trenutno 47,6 odsto BDP-a, kao i da je na nivou Evrozone udeo javnog duga 89 odsto BDP-a, dok je prosek u svetu 93 odsto.

- Kada pogledate rast životnog standarda, definitivno rastemo brže nego što raste veliki broj razvijenihjih zemalja. Sačuvali smo makroekonmsku stabilnost uprskos globlanoj ekonomskoj krizi i pomoći koju smo davali građanima u prethodne četiri godine - naglasio je Mali.

Najavio je dodatno ulaganje u infrastrukturu, škole, bolnice i dalje podizanje životnog strandarda. "Uprkos svemu, čuvaćemo makroekonomsku stabilnost", zaključio je Mali.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike