Srpskim prevoznicima slobodan transport robe kroz Makedoniju

08.06.2023

09:34

0

Sve dozvole, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou i odnose se na prevoz robe u i iz trećih zemalja između Severne Makedonije i Srbije, poništavaju se

Srpskim prevoznicima slobodan transport robe kroz Makedoniju
Ilustracija - Copyright Pixabay

Nakon dobrih vesti za srpske kamiondžije iz Mađarske, stiže nova od južnog suseda. Od 1. avgusta neće više dozvola za prevoz robe u i iz trećih zemalja između Severne Makedonije i Srbije već će transport biti slobodan, saopštilo je Ministarstvo za transport i veze Severne Makedonije.

Resorni ministar Blagoj Bočvarski je ocenio da je to istorijski dogovor i ogroman uspeh za prevoznike obe zemlje.

- Postigli smo istorijski dogovor. Potpuno ukidamo dozvole u drumskom i teretnom saobraćaju i sve to činimo za razvoj obe zemlje, ekonomski napredak regiona i bolju ekonomsku saradnju Severne Makedonije i Srbije - istakao je ministar Bočvarski.

Naveo je da je to nešto na čemu je radio sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goranom Vesićem, uz ogromnu podršku vlada obe zemlje.

- Ovo je prava politika da se olakša rad prevoznicima i ovo treba da bude primer za ceo region - istakao je on.

Ovaj dogovor podrazumeva potpunu liberalizaciju transporta robe i odnosi se na sva ekološka vozila počev od emisionog standarda „evro1“ do „evro 6“, a postignut je u okviru Makedonsko-srpske mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz putnika i robe, koja je ovih dana zasedala u Severnoj Makedoniji.

Kako je saopštilo makedonsko Ministarstvo za transport i veze postignut je dogovor o liberalizaciji i da se od 15. juna ove godine naizmenični prevoz putnika obavlja i bez dozvola, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou.

Odluka o liberalizaciji transporta deo je inicijative „Otvoreni Balkan“ i ciljeva utvrđenih Memorandumom o razumevanju i saradnji da se olakša uvoz, izvoz i kretanje robe i putnika na Zapadnom Balkanu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike