Stroga pravila za prelazak granice: Obavezno proverite šta morate da uradite pre polaska na put

29.04.2024

07:48

0

Autor: I.K.

Donosimo detaljan spisak šta morate da proverite pre nego šte se uputite na put

Stroga pravila za prelazak granice: Obavezno proverite šta morate da uradite pre polaska na put
Copyright Instagram/MUP Srbije

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je apel građanima pred prvomajske i uskršnje praznike, da zbog očekivanog povećanog broja putnika na graničnim prelazima, provere stanje na graničnim prelazima na internet stranicama MUP-a i AMSS kako bi izbegli gužve i višesatno čekanje u koloni. Iz Ministarstva spoljnih poslova daju brojne savete građanima šta je potrebno pre polaska na put proveriti, te poneti da biste izbegli neprijatnosti na graničnom prelazu.

Prvo i osnovno je bez sumnje proveriti važnost pasoša. Naime, nije dovoljno da je on samo važeći, već u zavisnosti od zemlje do zemlje u koju putujete ili prolazite kroz nju na putu do konačne destinacije, traži se da pasoš u trenutku prelaska granice važi još najmanje 90 odnosno 180 dana.

To je zbog toga što vas neće pustiti da uđete u neku zemlju, ako postoji opasnost da vam pasoš istekne dok boravite u njoj.

Instagram/MUP Srbije
 

 

Pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora i pasoš mora biti izdat u prethodnih 10 godina. Za Tursku ili Egipat, potrebno je da pasoš važi minimum još 180 dana od datuma polaska, dok je za Tunis minimum 150 dana. Ove podatke proverite i za dečje pasoše, jer na graničnom prelazu vam neće progledati kroz prste. Jednostavno vas neće pustiti i onda vam preostaje samo da se vratite kući.

Ako putujete automobilom proverite i rok važnosti saobraćajne i vozačke dozvole, kao i da li je registraciona nalepnica važeća u vreme putovanja, napominju iz MUP-a. 

Koja dokumenta vam mogu zatražiti na granici?

Ono što svakako morate da proverite pre nego šte se uputite na put jeste: da li je pasoš važeći, da li je pasoš viziran, ukoliko putujete u državu za koju je potrebna viza, da li imate druga dokumenta koja mogu zatražiti pogranični organi države u koju putujete, da li je potrebna vakcinacija protiv određenih bolesti, ukoliko putujete u države za koje je neophodna vakcinacija ili na tropske ili slične destinacije.

Iz Ministarstva spoljnih oslova savetuju da se fotokopira prva stranica pasoša i lične karte, kao i da se ne drže sva dokumenta na jednom mestu. Obavezno uzeti zdravstveno osiguranje tokom perioda boravka u inostranstvu jer u slučaju potrebne hitne medicinske pomoći, može vam iz džepa neplanirano izvući prilično novca, budući da su medicinske usluge svuda veoma skupe.

MUP Srbije
 

 

Takođe je preporučljivo imati broj telefona diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije na destinaciji na koju putujete, u slučaju da vam zatreba.

Budite spremni da službenici granične policije mogu da vam osim putne isprave traže i druga dokumenta, pa ih imajte spremne. To su, na primer, potvrda o rezervaciji hotela ili vaučer turističke organizacije, pozivno pismo, putno osiguranje, povratna karta za prevoz, dokaz da imate dovoljno novčanih sredstava za boravak u tok zemlji... 

Šta smete da unesete, a šta je zabranjeno

Zato je pre polaska poželjno proveriti sve uslove ulaska u državu u koju planirate da putujete, jer svaka država ima i svoja pravila šta smete da unesete u nju a šta ne sme. Ukoliko vam nađu robu koja je na spisku zabranjenih, osim što ćete ostati bez nje možete i kaznu da platite.

Tako na primer, bez prijavljivanja u zemlje EU možete uneti iznos do 10.000 evra. Piće, cigarete, gorivo, dakle akciznu robu, mogu da unesu samo osobe starije od 17 godina. Obratite pažnju da, ako putujete kolima ili autobusom, smete da unesete samo 40 cigareta. Ukoliko putujete avionom, može 200 cigareta, odnosno jedan boks. Lekovi se mogu unositi samo u količinama dovoljnim za ličnu upotrebu za vreme predviđenog boravka ili tranzita. 

Profimedia
 

 

Kućni ljubimci sa vama mogu da putuju u inostranstvo samo ako mogu da se identifikuju preko čipa ili pečata, imaju potvrdu o zdravstvenom stanju i dokaz da su vakcinisani protiv besnila. Zabranjeno je unošenje mesa i mleka, kao i mesnih i mlečnih proizvoda čije je poreklo izvan EU.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike