Otac Peđa otkrio šta raditi sa jajetom "čuvarkućom" od prošle godine (VIDEO)

03.05.2024

15:41

0

Autor: R.M.

Ali ako poštujemo običaje bez ikakvog smisla i saznanja o tome šta predstavljaju, onda to nije izraz vere već običan folklor na nivou sujeverja, kaže otac Peđa

Otac Peđa otkrio šta raditi sa jajetom "čuvarkućom" od prošle godine (VIDEO)
Farbana jaja - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Otac Predrag Popović objasnio je na svom Instagram profilu kako se treba ponašati i šta treba uraditi sa jajetom "čuvarkućom" od prošle godine. 

Naime on je zbog mnogih polemika oko toga odlučio da razreši ovu dilemu.

- Ko zaista oseti suštinu praznika, i Božića i Vaskrsa, a i krsne slave, taj se neće buniti. Deca da nam budu uzor. Oni to prihvataju srcem svojim i raduju se, dok “mudri” samo ispituju da li ima toga u Bibliji. Mnogo toga ima veze sa identitetom jednog naroda, njegovim običajima i načinu postojanja. Crkva kroz svoje svete je pročešljavala vekovima te običaje i na one loše skretala pažnju da se ne rade, a na one dobre da se poštuju. Neke paganske je i hristijanizovala, tj. dala im novi smisao - objasno je on.

- Kod nas je to išlo malo teže jer smo se mi kroz celu istoriju bavili egzistencijom i kako preživeti uopšte kao narod, a ne teologijom. Dosta smo nepismeni bili i sada smo, kako gramatički, jezično tako i kulturno i duhovno. Trebaće dosta vremena da sve dođe na svoje ako ikad i dođe. Do tad imamo šta imamo i raspolažemo ovim vremenom, ovim okolnostima i ovim ljudima. Kako mi vama tako i vi nama. Ostalo će opšte Vaskrsenje ispeglati. No, nema ništa lošeg u farbanju jaja, ali samo ako shvatamo suštinu toga. Ako znamo ko je Hristos, zašto je postao čovek, zašto je stradao i zašto je Vaskrsao - onda nam to farbanje neće biti nikakav greh već jedan od simbola tog saznanja, ali i načina života. Kao što je i golub simbol Duha Svetoga, duga i maslinova grančica simbol mira, srce simbol ljubavi, krst simbol stradanja, slavski kolač i badnjak simbol Gospoda koji se nas radi seče i lomi i deli itd. Ali ako poštujemo običaje bez ikakvog smisla i saznanja o tome šta predstavljaju, onda nam je i to na osudu, jer to nije izraz vere već običan folklor na nivou sujeverja - rekao je on.

 

 

Otac je zaključio da mnogi ljudi pitaju šta ako se slomi prvo jaje ili da li se farbaju jaja ako je neko umro iz kuće i koje boje.

- Razna pitanja koja potiču od nerazumevanja značaja farbanja istih jaja. Na tome treba raditi. Na shvatanju praznika. Mnogi će postiti sutra na Veliki petak, a da ne znaju što gladuju taj dan. Jedan čovek, kada sam mu pričao o tome i spomenuo HrIsta, kaže: „A koji ti je sad taj?" A isti godinama reže kolač, prima sveštenika, ne jede ništa na Veliki petak... Isti umovi neće shvatiti to, pa će na zidu da stave prvo ikonu svoje slave, a ispod nje Isusa ili Bogorodicu. Ili će sveštenika primiti da im osveti vodicu za slavu ali ne i za Vaskrs, jer mu to ništa i ne znači - rekao je on.

Naglasio je da postoji velika duhovna nepismenost ali da će, uprkos tome što uče narod smislu "svi biti u manjini i uvek okruženi više ovim verskim folklorašima koji vole pravila, a ne objašnjenja". 

- I zato nam je potrebno dosta ljubavi i strpljenja, a nikako napada i uvreda jedni drugih. Što se tiče jajeta koje se u narodu zove „čuvarkuća“, koje je u stvari prirodna ikona Belog anđela, koji ukazuje na prazan grob i Hristovo Vaskrsenje, dakle, staro jaje se zakopa u dvorište, vrlo često pod neko drvo ili u saksiju ako neko živi u stanu. Tako priroda ide prirodi, a mi novim započinjeno novi godišnji krug koji se ceo svodi na iščekivanje Vaskrsenje Hristovog ali i nas i celokupne prirode - objasnio je otac Predrag Popović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike