Rizikuju sve zbog "lajka" ili opklade: Najgori "izazovi" na društvenim mrežama u Srbiji! Neki su decu koštali života!

13.05.2024

19:56

0

Autor: I.K.

Javnost još pamti neke druge situacije koje su bile posledica izazova na društvenim mrežama

Rizikuju sve zbog "lajka" ili opklade: Najgori "izazovi" na društvenim mrežama u Srbiji! Neki su decu koštali života!
Copyright Profimedia

TikTok izazovi, uprkos brojnim upozorenjima, pa i tragičnim ishodima, i dalje privlače mlade koji često iz njih izlaze sa teškim povredama, pa i trajnim posledicama. 

Nakon udesa na Novom Beogradu kada je vozač udario desetogodišnjeg dečaka na trotinetu koji je tom prilikom teško povređen, u medijima se pojavila spekulacija da je i tu bio posredi izazov.

Naravno, tek kada se dete koje je u teškom stanju u bolnici oporavi i kada policija završi istragu biće jasnije da li je i ovde izazov bio uzrok toga da dete sebe dovede u životnu opasnost.

Javnost pamti neke druge situacije koje su bile posledica izazova na društvenim mrežama.

Apel policije zbog ranijih izazova

Krajem prošle godine, u Novom Sadu je zabeleženo nekoliko slučajeva kada su deca istrčavala na put ispred vozila. Policija je dobila prijavu da deca uzrasta od osam do 10 godina bacaju predmete na kolovoz, a zatim, kada vide da nailazi vozilo, istrčavaju pred njih, pravdajući se željom da dohvate bačeni predmet.

Policija je tada uputila i apel roditeljima i nadležnima u školama da upozore decu da ne podležu vršnjačkim pritiscima i ne učestvuju u takvim izazovima jer to može dovesti i njih i druge u veoma opasne situacije, čak i sa fatalnim ishodom.

Profimedia
 

 

Izazov “blekaut” (izazov pomračenja ili gušenja) odneo je, kako se sumnjalo, život devetogodišnjeg dečaka u Rakovici, učenika trećeg razreda. On je nađen obešen u svojoj sobi, a tada se u javnosti pojavila informacija da je to učinio zbog izazova sa društvenih mreža. Ovaj izazov podrazumevao je da dete stavi kaiš oko vrata, steže ga i to snima mobilnim telefonom, dok ne padne u nesvest.

Kao i sve na mrežama, i ovi izazovi imaju ograničen vek trajanja, odnosno brzo im prođe popularnost i postanu zaboravljeni, ali porodice onih koji zbog toga imaju posledice ostaju da žive sa tragedijom koja ih zadesi. Stručnjaci upozoravaju da su ovi izazovi za decu zapravo vrsta zabranjenog voća koje ih privlači kako bi se dokazali u društvu. Nažalost, neki od njih to plate životom.

Zbog "lajka" na mrežama rizikuju život

Nakon ove tragedije poznati psiholog i profesor Radomir Čolaković upozorio je na potpuno poremećen sistem vrednosti. 

Prof. Radomir Čolaković Prinstcreen/TVKopernikus
Radomir Čolaković

 

- Da bi bio "neko“ u društvu, treba da uradiš nešto neobično. To su te "razne igrice", gde se život dovodi u opasnost. Mladi su radoznali, nemaju još razvijenu svest o opasnosti od tih stvari,  ali ako postave nekakav rekord, oni su "neko i nešto“ i prikazuju se na internetu, dobijaju nekakve glasove, lajkove i tako dalje. Mladi, od devet ili deset godina, koji još nemaju razvijenu socijalnu zrelost, najviše potpadaju pod to - upozorio je stručnjak. 

On je naveo da deca zbog prokletog "lajka" na mrežama rizikuju život.

- Da je uspeo u tom izazovu, on bi dobio lajkove. Nažalost, nije, završio je život. Nekada iza tih "igara" stoje sektaške vođe. Decu treba vaspitavati na zdravim, univerzalnim vrednostima. To je najbolja prevencija. Ukazati im na opasnosti koje vrebaju “igrače” i šta je krajnji cilj - zaključuje Čolaković.

Ključna uloga roditelja

Psiholog Aleksandra Janković za naš portal je ranije istakla da je za prevenciju ovakvih situacija ključna uloga roditelja.

Youtube/B92 printscreen
Aleksandra Janković

 

- Internet i svi njegovi sadržaji su enormno dostupni, i to bez ikakve kontrole. Oduvek su postojali idoli i uzori, ali sa razvojem tehnologije, stvar je postala prilično ozbiljna. U dobu dok se deca još razvijaju i traže sebe, sklona su spoljašnjim uticajima. Zbog toga odrasli treba da kontrolišu koliko vremena deca provode ispred malih ekrana, ali i da provere sadržaj koji prate. Edukacija je ključna, treba uputiti dete da, bez obzira na preglede i broj lajkova na društvenim mrežama, ne sme da se kompromituje ili, još gore, da dovodi život u opasnost - poručila je ona za naš portal.

Kako je dodala, mahom svako dete koje danas krene u prvi razred ima svoj  telefon, a roditelj ima obavezu da nauči dete selekciji sadržaja.

- Treba im pokazati da se na internetu nalaze i bojne korisne stvari. Međutim, okupirani svakodnevnim obavezama i problemima, roditelji uglavnom nemaju vremena da se bave time šta njihova deca gledaju na internetu, važno je da su mirna i da ne prave probleme. A upravo to mirno dete koje satima gleda u monitor može biti i neko ko je postavio najvulgarniji komentar ili snimak - zaključila je Jankovićeva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike