Zelenaška priča od koje puca glava: Kamata 30 odsto mesečno, Marinko uzima sve!

08.03.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Zelenaši uzimaju 30 odsto kamate

Zelenaška priča od koje puca glava: Kamata 30 odsto mesečno, Marinko uzima sve!
Copyright Profimedia Pixabay

Ekipa zelenaša iz Lazarevca, uhapšena danas, radila je po receptu "mačvanske grupe".

Šestorica osumnjičenih su od kraja 2022. godine do 3. februara 2024. sugrađaninu I. O. pozajmili 500 evra, da bi uz plaćanje kamate od 30 odsto mesečno dug narastao na 10.000. Na kraju su ga tukli, terali ga da liže sopstvenu krv, kako bi ga primorali da kriminalnim aktivnostima u Beču otplati "dug". Nemajući kud, prijavio ih je policiji.

Grupa iz Mačve imala je sličan modus. Pozajmljivali su novac uz velike kamate, i to punih šest godina - od 2016. do kraja septembra 2022, kada je njih petoro uhapšeno. Novac su davali osobama sa teritorije Šapca, a kada zbog kamate one nisu mogle da vrate novac, slali su ih u Italiju, da prosjačenjem vrate dug i kamatu.

Crni Marinko iz Kragujevca

Među zelenašima, sada je ustaljena kamata od 30 odsto mesečno. To je dokazano i u slučaju D. M., koji je pozajmio 18.000 evra Beograđaninu, uz obavezu da mu plaća mesečnu kamatu od 30 procenata. Iznudio mu je ukupno 30.000 evra, ali mu je tražio još 5.000.

Crnim slovima u zelenaškom svetu upisan je Kragujevčanin Marinko M. (43), kog je policija uhapsila u akciji "Gnev" 2021. godine.

Nožem presudio kamataru

Obrenovčanin D. S. (47) sredinom marta 2023. ubio je Č. Lj. (71) koji mu je pozajmio novac uz kamatu. Osumnjičeni je pozajmio 1.000 evra, i uz zelenašku kamatu, vratio ukupno 3.000. Ali, Č. Lj. je nastavio da mu traži još novca, zbog čega ga je D. S. nekoliko puta nožem ubo u grudi, a onda se predao policiji.

On je od 2014. godine pozajmljivao novac pod kamatom uz usmeni dogovor. Pridržavao se dogovora koji su uveli "moderni" zelenaši. Tako je sa dužnicima sačinjavao ugovore o zajmu koje nije overavao kod notara, ali je zato na priznanice stavljao pečat advokata. U slučaju da ne dobije nazad pozajmljeni novac, pokretao je sudske postupke.

A od građana koji nisu mogli da izmire dug zahtevao je da mu predaju nepokretnosti. Tako je stekao 30 stanova, kuća i poslovnih prostora, kao i građevinsko zemljište vredno skoro 46 miliona dinara. U prvi mah, istraga je utvrdila da je od zelenašenja zaradio 51.139.984 dinara.

Stanovi, kuće, zemljište, limuzine

U izvršenju krivičnog dela pranje novca, Marinku M. je pomagala njegova nevenčana supruga Jelena Đ., koja je od 2016. godine stekla, koristila i otuđila imovinu vrednu 80.000 evra.

Njima su oduzeti automobil "audi A8L", 12 kuća, četiri stana, četiri pomoćne zgrade, poslovni prostor i 48 katastarskih parcela poljoprivrednog i građevinskog zemljišta u Kragujevcu, Kniću i Topoli.

Zatvorske brojke

  • Zelenaštvo se po Krivičnom zakoniku kažnjava zatvorom do tri godine, a za veće ugovore na osam. Tužilac preuzima gonjenje tek po prijavi žrtve;
  • Za iznudu je kazna od jedne do osam godina zatvora, odnosno od pet do 20 za kriminalne grupe;
  • A za protivpravno lišenje slobode zaprećene su tri godine zatvor.

Samo na ispovesti Marinkovog sugrađanina V. R. (47) može se zaključiti kako je radio:

- Pozajmio mi je 2018. godine 9.000 evra uz kamatu. Kamatu je digao na 30 odsto nedeljno. Pretio mi je policijom iz Kragujevca, vezama u sudu, mafijom... Dolazio na vrata. Na kraju, prepisao sam mu kuću i plac u vrednosti od 200.000 evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike