Rade Ćosić za 24sedam otkriva da li je naslednik čuvenog Flojda iz "Nacionalne klase": Sin po vožnji, a donekle i po karakteru

04.05.2024

20:00

0

"Film je medij koji na mene ima najveći uticaj, knjiga da, muzika da, ali film me destabilizuje celog", ističe glumac

Rade Ćosić za 24sedam otkriva da li je naslednik čuvenog Flojda iz "Nacionalne klase": Sin po vožnji, a donekle i po karakteru
Rade Ćosić - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Glumac Rade Ćosić  igra glavnu ulogu u filmu koji će biti inspirisan čuvenom "Nacionalnom klasom", u srpskoj verziji kultnog sitkoma "Prijatelji" igra Džoija, iako je zapravo želeo ulogu Čendlera, a trenutno ga gledamo i u jednoj od najpopularnijih serija "Igra sudbine".

Zorana Mandić/ATA Images
 

On je glumac, reditelj i producent. Na ulici ga često mešaju sa čuvenim košarkašem Markom Jarićem, a u razgovoru za 24sedam, Rade Ćosić otkriva da li je on pravi naslednik Flojda iz "Nacionalne klase", na šta je sve spreman da bi dobio ulogu, kako se postaje glumac, da li glumi i u životu, kako bi izgledao horor sa njim i koji je to film koji ga je poslednji "oduvao".  

Omaž filmu "Nacionalna klasa"

Na kojim projektima trenutno radite?

U pripremama sam za snimanje filma koji je omaž filmu "Nacionalna klasa", a snimam i seriju "Igra sudbine".

Privatna arhiva
 

Recite nam nešto više o filmu. Da li je istina da igrate glavnu ulogu i da je vaš lik insprisan čuvenim Flojdom?

Tačno je, on mu je kao sin po vožnji, a donekle i po karakteru. U filmu igraju još Nenad Jezdić, Ljubomir Bandović, Andrija Milošević, Matea Milosavljević, Sandra Tomić, Olga Odanović, Bane Zeremski...

Šta rade "Prijatelji"?

"Prijatelji" su gostovali, igrali se, biće ih još par do juna, pa će otići na odmor, a možda i ne, jer su zainteresovani da nas dovedu u Crnu Goru. Rečju, osoliće guze.

Jednog dana možda napišem knjigu

Vi ste reditelj, glumac i producent, kako se borite sa više ličnosti u sebi? Ko vodi glavnu reč i kako se, između sebe, mire sve te profesije?

Glumac je jedini koji ima reč, svi ostali idu za njim.

Koju ulogu više nikada ne biste igrali, a koju biste stalno ponavljali?

Nema te uloge.

Katarina i Danilo Sharon
 

Na šta ste sve spremni da biste dobili ulogu?

Nisam više.

Šta nikada ne biste uradili za ulogu?

Pojeo školjke.

Kako se, zapravo, postaje glumac?

Čudnim spletom okolnosti. Jednog dana možda napišem knjigu o tome. To se ne postaje, glumac ili bilo šta drugo što smo, jesmo od prvog dana, samo nam treba vremena da se osvestimo i ohrabrimo kako bismo pratili svoje srce.

Srbija ili Danska, isto je svuda

Šta biste savetovali svakome ko želi da se bavi glumom u Srbiji?

Da nastavi da prati svoje želje, ionako smo samo jednom na ovoj planeti, pa bi lepo bilo da makar radimo ono što volimo. Srbija ili Danska, isto je svuda, ljubav jedina ima neki značaj, sve ostalo su sitnice.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Razlikuje li se gluma u životu i na sceni? Gde se završava gluma, a počinje glumatanje?

Gluma na sceni i u životu je ista stvar. Razlike nema, zato je dobar prevarant - dobar, jer niko ne zna da glumi. Isto primenite na glumca i dobićete odgovor, u ovom slučaju pozitivan. Glumatanje počinje kada želite nešto da pokažete, a u glumi se stvari mahom kriju. Zato je Aristotel i nazivao pozorište mimezisom, oponašanjem.

Zarobljeni u glumi, nekad ne znamo ivice kadra

Kada najviše glumite u životu?

Ne glumim. Nešto sam razmišljao da je od svih profesija samo glumac zarobljen u svojoj ceo dan. Dok snima, proba, igra predstavu, a onda i kad to završi, ostane u poslu, privatno, jer ljudi ga vide i voleli bi da se slikaju, popričaju, posede sa njim.

Čak je i među svojom porodicom glumac, jer mu svi govore, kad nešto vešto argumentuje, da ne glumi. Zarobljeni u glumi, nekad ne znamo ivice kadra.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Pisali ste scenario, režirali i igrali glavnu ulogu u filmu "Ko živ, ko mrtav". Koliko puta ste se našli u takvim situacijama u životu?

To mi je prvi put na filmu da sam preuzeo sve te uloge i pokušao da uradim nešto na tu temu. Jednom je bilo u pozorištu, na predstavi “Kod opšteg mesta levo” koju sam pisao pod pseudonimom Radivoje Kozomara. Posle sam otkrio da je Kozomara postojao i da je umro 31. jula 1984, dok sam ja rođen 1. avgusta 1984. Ima nečega u tim našim odabirima za koje mislimo da su slučajni.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Da li vas na ulici još uvek mešaju sa košarkašem Markom Jarićem i sa kim ne biste voleli nikada da vas pomešaju?  

Na žalost ili sreću, više ne. Voleo bih da me ne pomešaju sa Eminemom.

Horor i za mene i za publiku

Nekako se za vas uvek u poslednje vreme vezuje komedija, da li biste voleli da se pojavite u nekom hororu, i kako bi to uopšte izgledalo?

To bi bio PRAVI horor, i za gledaoce i za mene.

Kada vas je poslednji put neki film, muzika ili knjiga "oduvala"?

Film "Građanski rat" poništio je moja očekivanja o svetu, neverovatan film. Film je medij koji na mene ima najveći uticaj, knjiga da, muzika da, ali film me destabilizuje celog. Knjiga "Božanstvena komedija", mislim da je to sam vrh ljudskog dostignuća, iako Bibliju smatraju najvećim remek-delom.

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Gde možemo da vas gledamo posle praznika?

U seriji "Igra sudbine", u Narodnom pozorištu igram u tri predstave, mogu pogledati "Prijatelje", a  u filmu, koji spremam, krajem godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike