Još jedna bitka TikToka u želji da postane nov YouTube: Nova funkcija menja pravila igre na video-striming platformama

18.05.2024

17:45

0

Autor: V. I.

TikTok izaziva YouTube produženjem trajanja video snimaka, otvarajući nove mogućnosti za kreatore sadržaja

Još jedna bitka TikToka u želji da postane nov YouTube: Nova funkcija menja pravila igre na video-striming platformama
Copyright Profimedia

TikTok sve više želi da bude kao YouTube, a trenutno testira objavljivanje videa dužine 60 minuta. Ova mogućnost je trenutno dostupna ograničenoj grupi korisnika na odabranim tržištima.

Izazov za YouTube i druge platforme

Platforma TikTok je nekim korisnicima omogućila da na svoje profile aploaduju video-snimke dužine 60 minuta, što bi potencijalno moglo da predstavlja problem za YouTube i druge video striming servise. Međutim, još uvek nije sasvim jasno u kojim delovima sveta je nova mogućnost dostupna, kao ni to da li će i kada biti dostupna većem broju korisnika. Iz TikToka su za TechCrunch potvrdili da je nova funkcija omogućena određenom manjem broju korisnika, ali da nema planova da ona u što kraćem roku postane dostupna svima.

Razlog za duže video-snimke

Sadržajem duže forme TikTok može da privuče korisnike koji trenutno posećuju YouTube, pored svoje uobičajene publike koja traži klipove kratke forme. TikTok često čuje od svojih kreatora da žele više vremena za demonstracije kuvanja, savete o ljepoti, edukacijske časove, komične skečeve i slično. Stoga platforma želi da odgovori pozitivno na njihove zahteve.

Evolucija TikToka

Kada je lansiran 2016. godine, TikTok je korisnicima dozvoljavao snimanje videa u trajanju od 60 sekundi. Kasnije je dužina povećana na 10 minuta, dok neki kreatori sadržaja imaju mogućnost i da snimaju 15-minutne video-klipove. Na svom početku je TikTok imao ograničenje trajanja videa na 15 minuta, baš kao što je nekada bio slučaj s YouTubeom, ali to se vremenom povećavalo.

Profimedia
 

Uticaj na kreiranje sadržaja

Produženje trajanja klipova ima za cilj da kreatorima pruži priliku za eksperimentisanje s novim ili proširenim vrstama sadržaja, koji inače ne bi bio moguć ili bi bilo nezgodno za gledanje ukoliko bi morali da pogledaju više klipova. Ovo otvara vrata za cele epizode TV emisija na platformi. 

TikTok vs YouTube: Statistika i trendovi

Test nove funkcije stavlja TikTok u istu ravan sa platformom YouTube. Mogućnost snimanja dužih videa kreatorima sadržaja bi omogućila da na toj platformi plasiraju detaljnije tutorijale ili slične vrste popularnih vlog sadržaja, za koje je YouTube glavna platforma.

YouTube nadmašuje TikTok u pogledu ukupnog broja korisnika u SAD. Statistika ukazuje na to da je 80 odsto odraslih Amerikanaca prošle godine koristilo YouTube, dok je "samo" 33 procenta koristilo TikTok, TikTok je, međutim, ispred YouTube-a po dužini trajanja pregleda. Predviđanja za 2024. godinu govore da će korisnici TikTok-a, u proseku, provoditi 55 minuta dnevno na toj platformi – što je pet minuta više od proseka YouTube-a.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike