Peter Stano: "Zabranom ulaska patrijarhu SPC Priština prekršila Sporazum o zvaničnim posetama"

14.05.2024

14:25

0

Stano je na brifingu za novinare u Briselu naglasio da je to protiv "osnovnih principa svakog multietničkog i tolerantnog demokratskog društva"

Peter Stano: "Zabranom ulaska patrijarhu SPC Priština prekršila Sporazum o zvaničnim posetama"
Peter Stano - Copyright Evropska komisija printscreen

Portparol Evropske komisije Peter Stano kritikovao je danas odluku Prištine da spreči ulazak patrijarha Porfirija i sedam biskupa SPC na teritoriju Kosova i Metohije, navodeći da je vlada u Prištini takvim potezom prekrišila aranžmane za zvanične posete iz 2014. godine i ignorisala značaj koji SPC ima za građane na KiM.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu naglasio da je to protiv "osnovnih principa svakog multietničkog i tolerantnog demokratskog društva".

On je, na pitanje Tanjuga kako kometariše to što je Priština sprečila patrijarha Porfirija i sedam biskupa da uđu na KiM, naglasio da je poseta najavljena u skladu sa relevantnim sporazumima o dijalogu i da je trebalo da bude dozvoljena. 

- Trebalo je da bude dozvoljeno da se (poseta) nastavi. Odbijanjem ulaska njemu, kosovska vlada ne samo da je prekršila aranžmane za zvanične posete iz 2014. godine, već je i očigledno ignorisala značaj koji Srpska pravoslavna crkva i dalje ima za delove građana Kosova, a ovo je protiv osnovnih principa svakog multietničkog i tolerantnog demokratskog društva - rekao je Stano.

Printscreen/YouTube/European Commission
 

On je ponovio poziv Evropske unije na "punu i bezuslovnu implementaciju svih sporazuma i obaveza iz dijaloga, uključujući o zvaničnim posetama".

Na pitanje da li će poseta patrijarha Porfirija biti jedna od tema sutrašnjeg sastanka na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu, Stano je rekao da je taj sastanak fokusiran na "veoma specijalnu agendu", ali da, kako pretpostavlja, EU nikada ne propušta priliku da prenese "svoje poruke, očekivanja ili nezadovoljstvo akcijama, koracima i odlukama pojedinačnih strana u svakoj prilici kada se susrećemo". 

On je, ipak, podvukao da je mnogo toga na sutrašnjem dnevnom redu u pokušaju da se, kao i tokom prethodnih sastanaka, reši pitanje uticaja odluke o dinaru takozvane Centralne banke Kosova. 

Vlasti u Prištini, po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija, zabranile su juče patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na KiM kako bi danas prisustvovali početku zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji i bili sa stradalnim srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, saopštio je ranije direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

M. A./ATAImages
 

Podsetimo, ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kancelarija Evropske unije u Prištini zabrinute su zbog odluke prištinskih vlasti da ne dozvole patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju i arhijerejima koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na tzv. Kosovo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike