Snažan poziv Srbije svim zemljama sveta da glasaju protiv sramne rezolucije!

18.05.2024

14:27

0

Moćan odgovor srpske strane na nemačko pismo

Snažan poziv Srbije svim zemljama sveta da glasaju protiv sramne rezolucije!
Stalna misija Srbije u UN - Copyright Printscreen/Tanjug

Povodom poslednjeg pisma koje su u petak Stalne misije SR Nemačke i Ruande uputile svim državama članicama u svojstvu glavnih sponzora i kosponzora rezolucije o Srebrenici, Stalna misija Srbije pri UN je, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, apelovala na države članice UN da povuku tekst rezolucije.

- Imajući u vidu nesagledive posledice ovakvog nacrta rezolucije već u ovoj fazi, na krhki proces pomirenja otvaranjem starih rana, još jednom apelujemo na kosponzore da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus - navodi se u saopštenju Stalne misija Srbije pri UN.

Ocenjuje se da su, nasuprot tvrdnjama o postojanju snažne regionalne podrške rezoluciji, kosponzori nastavili praksu jednosmerne komunikacije, bez mogućnosti pitanja i komentara, uz odsustvo otvorenih konsultacija koje bi podrazumevale učešće svih država članica UN.

- Navedeno samo potvrđuje činjenicu na koju Republika Srbija ukazuje od samog početka - netransparentnost procesa bez šireg regionalnog konsenzusa i saglasnosti razotkriva stvarnu nameru koja se krije iza rezolucije - ističe se u saopštenju.

Profimedia
 

Stalna misija Srbije pri UN ocenjuje da, protivno svim procedurama i praksi GS UN, slanjem „revidiranog“ teksta rezolucije dogovorenog u uskom krugu kosponzora, države članice se pokušavaju dovesti u zabludu da se radi o suštinskim izmenama koje treba da ih ubede da podrže tekst.

- Pokušaj kosponzora da ukažu da se sudskim postupcima utvrđuje individualna krivica, potvrđuje da u širem političkom diskursu, moralnu odgovornost za genocid nastoje da kolektivno pripišu celom narodu. Srpski narod, koji je tokom dvadesetog veka bivajući na strani istine i pravde tokom dva svetska rata, izložen strašnim stradanjima, pokušaju istrebljenja i genocidu, nikada na to neće pristati - ističe se u saopštenju koje potpisuje Saša Mart, otpravnik poslova Stalne misije Srbije pri UN. Srbija, kako se dodaje, dosledno ističe da rezolucija koja se odnosi na osetljivo pitanje žrtava jednog tragičnog rata mora da predstavlja, pre svega, "vlasništvo" BiH, što se u poslednjem pismu glavnih kosponzora pokušava zamaskirati "regionalnim vlasništvom".

Istovremeno, dodaje se u saopštenju, potpuno se zanemaruje da inicijativa o ovako osetljivom pitanju nije pokrenuta u dogovoru sva tri naroda u BiH, protivno Ustavu BiH i bez saglasnosti trojnog Predsedništva.

Printscreen/Tanjug
 

- O pravoj nameri koja stoji iza ove rezolucije govori nedavna izjava zvaničnika Bosne i Hercegovine, ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića, koji je rekao da "takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje", te da će Bosna i Hercegovina na sve druge načine tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije - stoji u saopštenju.

Stalna misija Srbije pri UN poručuje da ovakve neodgovorne i neprimerene izjave zvaničnika jedne države otkrivaju prave namere i zasigurno ne doprinose stabilnosti, kako u BiH, tako ni u regionu, na šta Srbija od početka upozorava.

- Države članice UN, koje su se voljom predlagača našle u nezavidnoj situaciji, ne treba dalje dovoditi u zabludu pokušajem predstavljanja navodno revidiranog teksta - ističe se u saopštenju.

Naglašava se i da države članice ne treba dovoditi u zabludu ni o pravovremenosti iniciranja rezolucije o Srebrenici, jer, kako se navodi, nasuprot nastojanjima da se 2024. predstavi kao najadekvatnija, godinu u kojoj se nalazimo karakterišu složene geopolitičke okolnosti, pa otvaranje istorijski osetljivih tema samo produbljuje podele i može proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu.

- Ukoliko to ne bude slučaj, ukazujemo da ova rezolucija već izaziva duboke podele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u čitavom regionu, zbog čega pozivamo sve države članice UN da ne glasaju za pomenutu rezoluciju - zaključuje se u saopštenju Stalne misije Srbije pri UN.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike