Apokaliptične slike nevremena u Srbiji: Grad "tuče" na zapadu zemlje - "Kao da je tajfun prošao kroz dvorište" (FOTO/VIDEO)

05.08.2023

13:20

0

U nedelju i početkom sledeće sedmice u svim predelima osetno hladnije, dnevna temperatura biće ispod proseka za ovaj period godine

Apokaliptične slike nevremena u Srbiji: Grad "tuče" na zapadu zemlje - "Kao da je tajfun prošao kroz dvorište" (FOTO/VIDEO)
Nevreme u Srbiji - Copyright Printscreen

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i umerenim, povremeno i jakim severozapadnim vetrom zahvatilo je zapadne i jugozapadne predele Srbije, a posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Prvi snimci nevremena stigli su upravo sa zapada Srbije, gde tuče jak grad.

Snažno nevreme praćeno gradom pogodilo gornjomilanovačku opštinu. Na meti su se našla sela Koštunići, Pranjani, Leušići i Teočin.

Jako nevreme pogodilo je i Lajkovac, gde je vetar nosio sve pre sobom, a pojedine ulice su ostale pod vodom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

"Kao da je tajfun prošao kroz domaćinstvo"

- Kao da je tajfun prošao kroz naše domaćinstvo. Iza oluje ostala je samo pustoš. Sastavilo se nebo sa zemljom, grad velićine lešnika dotukao je njive i useve koje smo celog leta pripremali - kaže jedan od meštana.

Usled jake oluje pojedini delovi u okolini Čačka ostali su bez električne energije.

Podsetimo, meteorolog Ivan Ristić prethodno je na svom Fejsbuk profilu izdao upozorenje na grmljavinske oluje i nevreme koje nas u toku dana čeka u Srbiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

- Upozorenje grmljavinske oluje u jutarnjim časovima iznad južnog Jadrana, Otranskog moreuza kreću prema Crnoj Gori i priobalnom delu Albanije.

- Olujni oblaci će se polako premeštati na istok i do kraja dana zahvatiti celu Srbiju uslovljavajući jaku kišu, grad i olujni zapadni vetar u zoni fronta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Od nedelje hladnije

U nedelju i početkom sledeće sedmice u svim predelima osetno hladnije, dnevna temperatura biće ispod proseka za ovaj period godine.

Upozorenje za područje Beograda

U Beogradu posle podne i uveče veoma nestabilno, a pri intenzivnim grmljavinskim procesima u pojedinim delovima grada očekuje se velika količina padavina, od 30 do 50 mm, lokalno i više, kao i pojava grada i kratkotrajno olujnog severozapadnog vetra.

Jutros je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje za područje Beograda na veoma nestabilno vreme praćeno obilnim padavinama i gradom.

Vodostaji u porastu

Na Brzavi i na Neri tokom 6. i 7. avgusta vodostaji će biti u porastu sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplava.

Na slivovima Mlave, Peka, Crnog Timoka, Jasenice, Кubršnice, Lepenice, Resave, Belice i Crnice tokom 6. i 7. avgusta moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka, kao i urbane poplave.

U drugom delu dana širom zemlje očekuju se obilne padavine

Na jugu i istoku zemlje još danas vrlo toplo, do 35 stepeni Celzijusa.

U drugom delu dana u svim predelima veoma nestabilno pa se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode u vidu jakih pljuskova sa grmljavinom (u većini mesta od 20 do 40 mm), gradom i olujnim udarima vetra.

Najintenzivniji grmljavinski procesi i veća količina padavina očekuju se u centralnoj i istočnoj Srbiji, na istoku Vojvodine, delovima Beograda, kao i u delovima zapadne Srbije, gde može pasti i od 40 do 70 mm za 12 sati, lokalno i više.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike