Težak dan u Svrljigu! Kamioni i bageri postavljaju zaštitne bedeme, bašte, ulice i farme potopljene, životinje evakuisane (FOTO/VIDEO)

03.05.2024

20:05

0

Autor: M. Vu.

Danas je spaseno deset grla ovaca i jagnjadi koje su bile ugrožene zbog izlivanja bujica

Težak dan u Svrljigu! Kamioni i bageri postavljaju zaštitne bedeme, bašte, ulice i farme potopljene, životinje evakuisane (FOTO/VIDEO)
Poplava u Svrljigu - Copyright Svrljiške novine/ Marko Miladinović

U delu opštine Svrljig proglašena je vanredna situacija zbog obilnih kiša, koje su dovele do izlivanja bujičnih potoka. Bujica je odnela pešački most. Oko 40 domaćinstava je poplavljeno. Jedna osoba je evakuisana, a na desetine životinja je saseno iz vode.

Posle 19 časova je počelo sa postavljanjem zaštitinih bedema.

 

 

Na delu teritorije opštine Svrljig, u naseljima Svrljig, Niševac i Merdželat, gde je usled obilnih padavina došlo do izlivanja bujičnih potoka, proglašena je vanredna situacija, saopštio je MUP.

 

 

Danas je spaseno deset grla ovaca i jagnjadi koje su bile ugrožene zbog izlivanja bujica.

Osim ovaca i jagnjadi, spašeni su i vlasnički psi koji su se našli na udaru bujica, kao i ostala živina i domaće životinje koje su se našle zarobljene u poplavama. 

 

 

Evakuacija je pokrenuta odmah nakon što je stigla dojava da su životinje zarobljene na obližnjoj farmi.

Mašina za spašavanje, zajedno s vatrogascima Ivanom Antićem i Srđanom Stanišićem, uputila se na lice mesta.

 

 

Njihova brza i efikasna akcija omogućila je izvlačenje domaćih životinja iz bujice, čime su im spaseni životi i izbegnuti dalji gubici.

Načelnik Sektora za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović rekao je da se situacija smiruje, i da opada nivo vode na kritičnom delu.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu, gde prate stanje vodostaja potoka, koji je za sada u opadanju, i pomažu lokalnom stanovništvu na crpljenju vode, navodi MUP.

 

 

Stanje na teritoriji opštine Svrljig se stabilizuje i došlo je do opadanja nivoa Pravačkog potoka, jer je voda potoka probila bedem i uliva se u Svrljiški Timok.

Ranije danas, pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timom za spasavanje i rad na vodi evakuisali su jednu osobu i domaće životinje iz naselja Svrljig, gde se izlio Pravački potok.

Sve snage zaštite i spasavanja su na terenu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike