RAT NA BLISKOM ISTOKU Brigada Kuds raketirala jug Izraela; Borelj: Nekoliko zemalja će priznati Palestinu do kraja maja

30.04.2024

15:07 >> 00:29

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Brigada Kuds raketirala jug Izraela; Borelj: Nekoliko zemalja će priznati Palestinu do kraja maja
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 206. dan. 

Juče je uništen kompleks Hezbolaha u južnom Libanu.

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je juče sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, saopštila je Bela kuća.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u našem blogu UŽIVO:

23.59 - Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi razgovarao je danas telefonom sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o najnovijim dešavanjima u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze i opasnosti od vojne eskalacije na grad Rafa.

23.47 - Borelj: Nekoliko zemalja će priznati Palestinu do kraja maja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da nekoliko zemalja Evropske unije namerava da prizna Palestinu kao nezavisnu državu do kraja maja. „Očekuje se da će nekoliko evropskih zemalja priznati palestinsku državu do kraja maja“, rekao je Borelj na marginama specijalne sednice Svetskog ekonomskog foruma u ​​Rijadu, prenosi Al Arabija. Istovremeno, šef diplomatije EU nije precizirao o kojim zemljama je reč

23.22 - Brigade Kuds preuzele su odgovornost za raketnu vatru na jugu Izraela

Naoružano krilo palestinskog islamskog džihada saopštilo je da je ispalilo rakete iz pojasa Gaze na izraelske gradove.

Grupa je rekla da je "bombardovala 'Sderot', 'Niram' i naselja oko pojasa Gaze kao odgovor na zločine cionističkog neprijatelja nad našim narodom".

Lokalni mediji su javili da je izraelska vojska saopštila da je presretnuta raketa ispaljena prema Sderotu.

23.03 - Italijanska mornarica oborila je dron Huta u Crvenom moru

Brod italijanske mornarice oborio je bespilotnu letelicu koju su ispalili pripadnici jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti, a koja je napala evropski teretni brod, saopštilo je italijansko Ministarstvo odbrane.

Dron je presretnut "u kasnim jutarnjim satima" u blizini moreuza Bab-el-Mandeb na južnom kraju Crvenog mora, dodalo je ministarstvo. Teretnjak je bio na meti drugih dronova i projektila, a jedna je eksplodirala u vodi u blizini, uzrokujući samo površinsku štetu, saopštilo je Ministarstvo.

Italijanska fregata "Fasan" i teretni brod koji je pratila nastavljaju prema jugu planiranom rutom za izlazak iz Crvenog mora, dodaje se u saopštenju.

22.22 - Blinken: Hamas brzo da prihvati izraelski predlog o primirju

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas Hamas da "brzo prihvati izraelski predlog o primirju" i oslobađanju izraelskih talaca koje drži ta palestinska militantna grupa.

Očekuje se da će se predstavnici Hamasa sastati u Kairu sa posrednicima iz Katara i Egipta kako bi dali odgovor na izraelski predlog o primirju.

AP Photo/Mary Altaffer
 

"Hamas ima pred sobom predlog Izraela koji je izuzetno velikodušan. Jedino što sada stoji između naroda Gaze i prekida vatre je Hamas i oni moraju da donesu odluku, i to brzo", rekao je Blinken na samitu Svetskog ekonomskog foruma u saudijskoj prestonici Rijadu.

21.34 - SAD: Izraelske jedinice počinile gruba kršenja ljudskih prava pre rata u Gazi

Američki Stejt department saopštio je da je došao do otkrića da je pet jedinica izraelske vojske odgovorno za gruba kršenja ljudskih prava u incidentima koji su se desili izvan Gaze pre nego što je u oktobru izbio sukob između Izraela i Hamasa.

"Četiri jedinice su efikasno otklonile kršenja, dok je Izrael dostavio dodatne informacije u vezi sa petom jedinicom, a SAD nastavljaju razgovore sa vladom'', rekao je novinarima zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel i dodao da ovo neće uticati na prodaju američkog oružja ovim jedinicama.

On je odbio da iznese detalje o tome koja su kršenja ljudskih prava počinjena, koje jedinice su bile uključene ili koji su koraci preduzeti za otklanjanje nepravilnosti.

"Nakon pažljivog procesa, pronašli smo pet izraelskih jedinica odgovornih za pojedinačne incidente teških kršenja ljudskih prava. Sve su to bili incidenti mnogo pre 7. oktobra i nijedan se nije dogodio u Gazi", rekao je Patel.

21.01 - Kameron: Predlog primirja predviđa puštanje hiljada palestinskih zatvorenika

Predlog za primirje u Gazi predstavljen Hamasu uključuje 40-dnevni prekid vatre i oslobađanje hiljada palestinskih zatvorenika, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

''Nadam se da će Hamas prihvatiti ovaj predlog'', poručio je on i dodao da ceo svet treba da pozove palestinsku grupu da to uradi.

Profimedia
 

On je tokom govora na specijalnom sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Rijadu naglasio da se rat neće okončati dok svi izraelski taoci ne budu pušteni na slobodu.

Kameron je ocenio da rukovodstvo Hamasa treba da napusti Pojas Gaze kako bi se otvorila mogućnost o pregovorima o dve države.

Prema pisanju medija, pregovori sa delegacijom Hamasa treba da započne danas u Kairu.

20.20 - Egipatski ministar: Novi predlog o primirju je na stolu

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je da se njegova zemlja nada uspehu novog predloga za primirje u Gazi, ali da čeka odgovore Izraela i Hamasa.

"Postoji predlog na stolu i na dve strane je da ga razmotre i prihvate“, rekao je Šukri u Rijadu.

Dodao je da je "predlog uzeo u obzir stavove obe strane i pokušao da izvuče umerenost".

"Čekamo konačnu odluku. Postoje faktori koji će uticati na odluke obe strane, ali nadam se da će se sve ispoštovati", naglasio je Šukri.

19.44 - Huti gađali teretni brod pod zastavom Malte u Crvenom moru

Kontejnerski brod koji plovi pod zastavom Malte našao se na meti tri rakete dok je bio na putu između Džibutija i saudijskog grada Džeda, saopštila je britanska kompanija za pomorsku sigurnost "Ambrey".

Firma je, zajedno sa Britanskom agencijom za pomorsku trgovinu, dobila informaciju o incidentu 54 nautičke milje od jemenskog grada Moka.

Preentskrin/Iks
 

 

Kompanija je ocenila da je plovilo gađano zbog poslovanja njegovog operatera s Izraelom.

Jemenski militanti Huti, koje podržava Iran, od sredine novembra ciljaju brodove u Crvenom moru, tvrdeći da napadaju plovila u solidarnosti sa palestinskim narodom u Pojasu Gaze, podseća Rojters.

19.31 - Wafa: Nastavljene racije na Zapadnoj obali, 12 Palestinaca pritvoreno

Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavile su racije na Zapadnoj obali, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Kako se navodi, tokom noći pritvoreno je 12 Palestinaca u Hebronu, Tulkarmu, Dženinu i Jerihonu.

18.48 - "SAD neće podržati izraelsku kopnenu ofanzivu na Rafu"

SAD neće podržati izraelsku kopnenu ofanzivu na Rafu na jugu Pojasa Gaze dok ne vide plan za sprečavanje nanošenja štete civilima, ponovio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Jasno smo rekli da u nedostatku plana koji osigurava da civili neće biti povređeni, ne možemo da podržimo veliku vojnu operaciju u Rafi. Još nismo videli plan koji nam daje sigurnost da se civili mogu efikasno zaštititi", dodao je Blinken.

16.27 - Tel Aviv pozvao MKS da ne izdaje naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika

Izraelski zvaničnici pozvali su Međunarodni krivični sud (MKS) da ne izdaje naloge za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika i poručili da će nastaviti da se bore. '

- Očekujemo da se sud (MKS) uzdrži od izricanja naloga za hapšenje visokih izraelskih političkih i bezbednosnih zvaničnika. Ovo nas neće odvratiti, nećemo pognuti glave i nastavićemo da se borimo - rekao je šef diplomatije Izrael Kac.

Upozorio je izraelske ambasade da ojačaju bezbednost zbog rizika od ''talasa antisemitizma'', prenosi Rojters.

15.00 - Ispred Sorbone održan studentski protest protiv rata u Gazi

Oko 50 studenata protestovalo je danas ispred Univerziteta Sorbona u Parizu protiv rata u Gazi, zahtevajući od institucije da osudi postupke Izraela. Demonstranti su uzvikivali ''Sloboda Palestini'', a neki od njih su postavili šatore ispred univerziteta.

Nekoliko francuskih političara, uključujući Matildu Pano, koja predvodi levičarsku grupu poslanika LFI u francuskoj skupštini, pozvali su pristalice da se pridruže protestima na Sorboni. Zgrada univerziteta je zatvorena, a protest je prošao bez incidenata, prenosi Rojters.

U petak su studenti pariskog Instituta za političke studije blokirali pristup univerzitetu tokom protesta protiv izraelskih akcija u palestinskog enklavi. Tokom vikenda, policija je na američkim kampusima uhapsila više od 200 studenata, a oni su poručili da neće odustati od protesta i da ih podržavaju profesori.

Studenti širom SAD pozivaju na okončanje onoga za šta tvrde da je genocid nad palestinskim narodom u Gazi, a takođe pozivaju univerzitete da prekinu finansijske veze sa Izraelom i kompanijama koje omogućavaju operaciju Izraela u Pojasu Gaze.

14.15 - Šef diplomatije Egipta optimista po pitanju pregovora o Gazi

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri saopštio je da je optimističan povodom novog predloga za primirje u Gazi, dok se očekuje da pregovori sa delegacijom Hamasa u Kairu započnu danas. 

- Nadamo se - poručio je Šukri u Rijadu na Svetskom ekonomskom forumu, dodajući da ''predlog uzima u obzir stavove obe strane", a da je cilj umerenost zahteva i Izraela i Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

Svetski mediji su preneli da predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, biti predstavljeno kao ''humanitarni prekid vatre''.

12.50 - Blinken: Nadam se da će Hamas prihvatiti izuzetno velikodušnu ponudu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas u Rijadu da se nada da će palestinski pokret Hamas prihvatiti "izuzetno velikodušnu" ponudu o obustavi izraelske ofanzive u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje talaca.

- Hamas pred sobom ima ponudu koje je izuzetno, izuzetno velikodušna s izraelske strane - rekao je Blinken na Svetskom ekonomskom forumu, prenosi Tajms of Izrael.

Naglasio je da Hamas mora brzo da donese odluku o toj ponudi.

Delegacija Hamasa danas bi trebalo da boravi u Kairu radi pregovora o prekidu vatre u Gazi. U subotu je visoki zvaničnik Hamasa Halil al-Haja rekao da grupa razmatra predlog Izraela, ali nije izneo detalje. Napomenuo da je izraelska ponuda primirja bila odgovor na predlog Hamasa poslatog pre dve nedelje.

Svetski mediji su preneli da predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, biti predstavljeno kao ''humanitarni prekid vatre''. Hamas bi oslobodio taoce u zamenu za prekid vatre od nekoliko nedelja i oslobađanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Razgovori su zaustavljeni oko oba glavna pitanja, zahteva Hamasa da se izraelske trupe povuku iz Gaze i okončaju sukob i detalja o broju i imenima palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. Neki izveštaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presecaju Pojas Gaze na pola i dozvole povratak stanovnika na sever.

11.50 - SAD: Vidljiv napredak humanitarne situacije u Gazi, Izrael da učini još

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da su SAD primetile napredak humanitarne situacije u Gazi u prethodnim nedeljama, ali i pozvao Izrael da učini još.

Blinken je u Rijadu na otvaranju Saveta za zalivsku saradnju arapskih država (GCC) rekao da je "najefektivniji način za olakšavanje humanitarne krize u Gazi postizanje prekida vatre" i da SAD nastavljaju napore da spreče širenje rata u Gazi.

7.00 - Abas: Plašim se da će Izrael da deportuje Palestince

Palestinski predsednik Mahmud Abas izrazio je danas bojazan da Izrael možda planira da deportuje Palestince sa Zapadne obale u Jordan nakon što se završi rat u Gazi.

- Izrael je uništio najmanje 75 posto Pojasa Gaze i ubio 34.000 stanovnika Gaze u roku od 200 dana, većinom žena i dece. Bojim se da će se Izrael nakon što završi sa Gazom uputiti na Zapadnu obalu i deportovati tamošnje stanovnike u Jordan - rekao je Abas, prenosi Anadolija.

Palestinski predsednik je na Svetskom ekonomskom forumu u saudijskoj prestolnici Rijadu, pozvao je svet da "prizna Palestinu kao punopravnu državu članicu Ujedinjenih nacija".

Takođe je pozvao evropske države da "priznaju državu Palestinu kao što priznaju Izrael".

6.50 - Bajden ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da se SAD protive invaziji Izraela na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze iz humanitarnih razloga, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju se navodi da je Bajden ponovio zabrinutost SAD za više od milion Palestinaca koji se nalaze u Rafi zbog plana Izraela da napadne uporišta Hamasa u tom gradu, preneo je AP.

Bajden je takođe naglasio da treba još više povećati isporuku humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze i razgovarao je sa Netanijahuom o izraelskom otvaranju dodatnih prelaza u severnom delu palestinske enklave iduće sedmice da bi se omogućio prolazak veće količine pomoći.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima


Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike