Uhapšene tri osobe zbog ubistva vođe Sika: Indija i Kanada su sporile se zbog ovog slučaja

04.05.2024

13:27

0

Policija je saopštila da se istrage nastavljaju, uključujući i utvrđivanje "veze sa indijskom vladom"

Uhapšene tri osobe zbog ubistva vođe Sika: Indija i Kanada su sporile se zbog ovog slučaja
Copyright Profimedia

Tri državljana Indije uhapšena su i optužena za ubistvo vođe separatista Sika u Kanadi, što je izazvalo veliki diplomatski spor između dve zemlje.

Hardip Sing Nidžar (45) ubijen je prošlog juna kada su na njega pucali maskirani naoružani ljudi na prometnom parkingu u predgrađu Vankuvera.

Diplomatski sukob je eskalirao nakon što je premijer Džastin Trudo naveo da je indijska vlada možda umešana. Delhi je oštro demantovao optužbe.

Objavljujući hapšenja u petak, nadzornik Mandip Muker rekao je da su trojica osumnjičenih Karan Brar (22), Kamal Prit Sing (22) i Karan Prit Sing (28).

Rekao je da su sva trojica živela u Edmontonu u Alberti gde su uhapšeni. Oni su optuženi za ubistvo prvog stepena, pokazuju sudski spisi, kao i za udruživanje radi izvršenja ubistva.

Svi su bili u Kanadi tri do pet godina, saopštila je policija.

Policija je dodala da se istrage nastavljaju, uključujući i utvrđivanje "veze sa indijskom vladom".

Profimedia
 

- Postoje odvojene i različite istrage koje su u toku. Odgovornost sigurno nije ograničena na ljude koji su danas uhapšeni - rekao je pomoćnik komesara Dejvid Tebul.

Istražitelji su radili sa kolegama u Indiji, ali su istakli i da je saradnja bila "prilično teška i izazovna".

Policija je saopštila da su u ubistvo možda umešani i drugi, i da bi moglo biti novih hapšenja ili optužbi.

Nidžar je bio vođa separatista Sika koji je javno vodio kampanju za Kalistan - stvaranje nezavisne domovine Sika u indijskom regionu Pendžab.

Sedamdesetih godina prošlog veka Siki su pokrenuli separatističku pobunu u Indiji u kojoj su hiljade ubijene pre nego što je ugušena naredne decenije. Od tada je pokret uglavnom bio ograničen na zemlje sa velikom populacijom Sika.

Indija je u prošlosti opisivala Nidžara kao teroristu koji je vodio militantnu separatističku grupu, za šta njegove pristalice kažu da su neosnovane optužbe i da je u prošlosti dobijao pretnje zbog svog aktivizma.

Profimedia
Trudo i Modi

Ubijen je u Guru Nanak Sik Gurdvara u Sariju, gradu oko 30 kilometara istočno od Vankuvera 18. juna prošle godine.

Tri meseca nakon što je ubijen Trudo je u Donjem domu rekao je da Kanada prati "verodostojne optužbe koje potencijalno povezuju" indijsku državu sa ubistvom.

Indijski zvaničnici su ovu optužbu oštro demantovali, optužujući Kanadu da pruža utočište "kalistanskim teroristima i ekstremistima".

Svađa između dve zemlje navela je Delhi da zatraži od Otave da smanji broj izaslanika koje je imala u Indiji. Trudo se takođe suočio sa pritiskom da pruži dokaze za svoje navode.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike