RAT NA BLISKOM ISTOKU Pogođen komandni centar Hamasa; WAFA: Izraelske snage bacile otrovan suzavac u selo na Zapadnoj obali

05.05.2024

07:00

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Pogođen komandni centar Hamasa; WAFA: Izraelske snage bacile otrovan suzavac u selo na Zapadnoj obali
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 210. dan. 

Desetine Palestinaca ubijeno je i ranjeno u izraelskom udaru na stambena naselja širom Pojasa Gaze i na Zapadnoj obali.

U Kairu su u toku pregovori o prekidu vatre u Gazi, kojem prisustvuju i pregovarači Hamasa.

Visoki zvaničnik organizacije Osama Handan navodi da bi SAD mogle da završe rat, kao i da je ključ pregovora najava ofanzive na Rafu.

Sa druge strane, Izrael neće slati delegaciju u Egiptu dok druga strane ne promeni pristup po pitanju oslobađanja talaca.

22.00 - WAFA: Izraelske snage bacile otrovan suzavac u selo na Zapadnoj obali

Izraelske snage večeras su upale u selo Jatma, južno od grada Nablus na Zapadnoj obali i ispalile metke i otrovan suzavac, prenosi WAFA.

Lokalni izvori rekli su za palestinsku agenciju da je, nakon što su izraelske trupe ispalile metke i otrovan suzavac, izbio sukob sa meštanima sela. Nije poznato da li ima žrtava.

21.41 - Reporteri bez granica osudili zatvaranje Al Džazire u Izraelu

Reporteri bez granica (RSF) danas su oštro osudili odluku izraelske vlade da zatvori TV stanicu Al Džazira u toj zemlji. RSF je u objavi na platformi X podsetio da je izraelska vlada jednoglasno glasala za zaustavljanje operacija Al Džazire u Izraelu bez preciziranja kada će odluka stupiti na snagu.

RSF je oštro osudio "represivno zakonodavstvo" kojim se cenzuriše kanal u vlasništvu Katara zbog izveštavanja o izraelskoj ofanzivi u pojasu Gaze, u kojoj je ubijeno više od 34.600 Palestinaca od 7. oktobra prošle godine, prenosi Anadolija.

21.23 - Pogođen komandni centar Hamasa

Komandni i kontrolni centar Hamasa koji se nalazi u centralnoj Gazi u aktivnoj lokacija je precizno pogođena borbenim avionima IAF-a. Lokacija je služila kao polazište za višestruke napade na trupe IDF.

21.10 - Netanijahu: Izrael se ponovo suočava sa nemilosrdnim i brutalnim neprijateljem

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je večeras, na ceremonija obeležavanja Dana sećanja na Holokaust u Muzeju Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu, da se Izrael "ponovo suočava sa nemilosrdnim i brutalnim neprijateljem'', koji, kako je rekao, traži uništenje Izraela, i to osam decenija nakon završetka Holokausta.

20.52 - Zvaničnici UN optužili Izrael da blokira distribuciju pomoći u Gazi

Agencije UN danas su optužile Izrael da nastavlja da blokira distribuciju humanitarne pomoći u Pojas Gaze i upozorile da na severu enklave u kojoj živi 2,3 mliona ljudi vlada glad. ''Na severu vlada glad, a prelazi na jug'', poručila je izvršna direktorka Svetskog programa za hranu UN Sindi Mekejn, prenosi Rojters.

Direktor Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini rekao je da mu je ove nedelje drugi put odbijen pristup enklavi. Istakao je da je došlo do povećanja ''uskraćivanja humanitarnog pristupa i napadima na humanitarne radnike i konvoje“.

20.50 - Fidan: Ako se ne izvuku pouke, tragedija u Gazi neće biti poslednja

Trenutna kriza u Gazi neće biti poslednja ako međunarodna zajednica ne izvuče pouke iz nje, izjavio je danas turski minista spoljnih poslova Hakan Fidan. ''Ako ne izvučemo pouke, ako ne postignemo rešenje sa dve države, videćemo još više ratova i suza'', rekao je Fidan, prenosi agencija Anadolija.

19.24 - Tajms ov Izrael: Direktor CIA hitno putuje u Dohu, pregovori u Kairu na "ivici kolapsa"

Šef CIA Bil Berns putuje u Dohu na hitan sastanak sa katarskim premijerom Muhamedom el Tanijem u vezi sa tekućim pregovorima o oslobađanju talaca i sporazumu o privremenom primirju u Gazi, rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Tajms ov Izrael.

 

Njegova poseta dolazi u trenutku kada su razgovori "blizu kolapsa“, dodaje zvaničnik, nakon što je Hamas rekao da njegova delegacija odlazi iz Kaira u Dohu, gde će održati dalje konsultacije o stavu palestinske grupe o sporazumu.

18.58 - Katar: Neće nas niko naterati da pritiskamo bilo koju stranu u pregovorima

Katar je saopštio da neće prihvatiti da pritiska bilo koju stranu i da je posvećen ulozi iskrenog posrednika u razgovorima između palestinskog Hamasa i Izraela, rekli su danas diplomatski izvori za Al Džaziru Arabik.

Izvori su rekli da Katar ne želi da se nametne nijednoj strani, da neće da preduzima bilo kakve posredničke akcije ako to neko ne zatraži od njega i da ne bi dozvolio nijednoj strani da utiče na integritet uloge koju ima.

Neimenovane diplomate su rekle da su katarski posrednici uznemireni jer su "određene strane radile na tome da kritikuju katarski tim, da ih pritisnu i pretvore u alatku za vršenje pritisaka na jednu stranu, što Katar nikada nije radio".

18.08 - Delegacija Hamasa večeras odlazi iz Kaira

Delegacija Hamasa najavila je da će napustiti Kairo večeras nakon završetka poslednje runde pregovora o primirju.

Palestisnki militantni pokret naveo je u saopštenju naveo da će se konsultovati sa svojim rukovodstvom.

17.59 - SAD zaustavljaju isporuku municije Izraelu

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena zaustavila je prošle nedelje isporuke municije američke proizvodnje u Izrael, izvestio je američki medij Aksios, pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike.

Kako navodi Akios, ovo je prvi put od početka rata u Gazi prošlog oktobra da su Sjedinjene Države sprečile isporuku oružja izraelskoj vojsci.

17.57 - Hamas preuzeo odgovornost za napad na prelaz između Izraela i Gaze

Oružano krilo palestinske grupe Hamas, Brigade Al Kasam, preuzelo je odgovornost za današnji napad na prelaz Kerem Šalom između Izraela i Gaze u kojem je, prema izveštajima izraelskih i palestinskih medija, nastradalo nekoliko ljudi.

Izraelska vojska je saopštila da je 10 raketa ispaljeno iz Rafe, u južnom delu Pojasa Gaze prema prelazu. U saopštenju se navodi da je taj prelaz sada zatvoren za kamione koji prevoze humanitarnu pomoć u enklavu, dok drugi prelazi ostaju otvoreni, prenosi Rojters.

17.04 - Rojters: Izraelska policija upala u prostoriju koju koristi Al Džazira u Jerusalimu

Izraelska policija izvršila je raciju u hotelskoj sobi u Jerusalimu koju koristi Al Džazira.

 

 

Ovu prostoriju Al Džazira koristi defakto kao svoju kancelariju od nedelje, nakon odluke vlade Benjamina Netanjahua da zatvori TV stanicu u vlasništvu Katara.

Snimak koji kruži internetom prikazuje policajce u civilu kako demontiraju kamere u hotelskoj sobi.

16.16 - Hezbolah ponovo ispalio baraž raketa na Izrael

Baraž od oko 40 raketa ponovo je ispaljen iz Libana na Izrael, a neke od raketa su presretnute, saopštava IDF.

AP Photo/Hassan Ammar
 

Nema izveštaja o povređenima u napadu.

IDF je prvobitno saopštila da je lansirano oko 65 raketa, ali je kasnije taj broj smanjila na 40.

Odgovornost za napad preuzeo je Hezbolah.

Ranije danas, Hezbolah je ispalio 20 raketa na Kirijat Šmonu.

15.44 - Galan optužio Hamas da ne želi primirje

Izraelski ministar odbrane Joav Galan u nedelju je optužio Hamas da nije ozbiljan u pogledu postizanja primirja i rekao da će Izrael, ako je tako, pokrenuti vojne akcije u Rafi i drugim delovima Pojasa Gaze" u vrlo bliskoj budućnosti".

14.20 - Netanjahu: Nećemo pristati na povlačenje iz Gaze

Abir Sultan/Pool Photo via AP, File
 

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da, usled glasina koja su se pojavile tokom vikenda o međunarodnom pritisku na Izrael da pristane na prekid vatre i okonča rat u Gazi u okviru dogovora o taocima, Izrael neće pristati na kraj ratne kampanje i povlačenje izraelske vojske iz Pojasa, a prenosi Tajms of Izrael.

12.22 - IDF: Ubijen komandant Hamasa u Gazi

Visoki komandant Hamasa ubijen je u nedavnom vazdušnom napadu u centralnoj Gazi, saopštila je vojska, prenosi Tajms of Izrael.

IDF kaže da je Saleh Džamil Muhamed Imad, šef jedinice za borbenu podršku bataljona Bureij, ubijen zajedno sa nekoliko drugih Hamasovih operativaca na ciljanom mestu.

U drugom vazdušnom napadu ubijena su trojica pripadnika Hamasa, pripadnika elitnih snaga grupe Nukhba, koji su učestvovali u napadu 7. oktobra, navodi IDF.

IDF kaže da su u odvojenom napadu u Džabaliji na severu Gaze ubijena tri operativca Hamasa, uključujući zamenika komandira čete.

11.28 - Iz Libana ispaljen baraž raketa na Izrael

Baraž raketa ispaljen je iz Libana na grad Kirjat Šmona na severu Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Sirene su se oglasile nekoliko puta u uglavnom evakuisanom gradu, zajedno sa nekoliko obližnjih zajednica.

Na snimcima postavljenim na društvenim mrežama vidi se dejstvo protivvazdušnog odbrambenog sistema “Gvozdena kupola“.

10.36 - Bez pomaka u razgovorima Hamasa i posrednika u Kairu

Lideri palestinske militantne grupe Hamas nisu ni drugi dan sastanka u Kairu s posrednicima iz Egipta i Katara postigli napredak u razgovorima o primirju sa Izraelom i ostaju pri zahtevu da svaki dogovor mora da uključuje prekid rat u Pojasu Gaze, rekli su palestinski zvaničnici, prenosi Rojters.

Jedan neimenovani palestinski zvaničnik upoznat sa tokom razgovora rekao je da je delegacija Hamasa stigla u Kairo s namerom da postigne dogovor, "ali ne po svaku cenu".

"Dogovor mora okončati rat i izbaciti Izrael iz Pojasa Gaze, ali Izrael se još nije obavezao da je voljan to i da učini", rekao je ovaj palestinski zvaničnik.

Izrael želi dogovor koji će osloboditi barem neke od oko 130 talaca koje još uvek drži Hamas, međutim jedan izraelski zvaničnik je naglasio u subotu da se osnovni stav nije promenio i da Izrael "ni pod kakvim okolnostima" neće pristati na dogovor o okončanju borbi koje vodi s ciljem razoružavanja i trajnog uništenja Hamasa.

07.00 - Crveni polumesec: Bolnica Al-Amal nastavlja delimično sa radom

Palestinski Crveni polumesec objavio je video snimak štete na bolnici u Kan Junisu i okolnim područjima, na kojem se vide uništene zgrade i ruševine.

 

 

„Uprkos obimu razaranja i ograničenim resursima, bolnica nastavlja da radi delimično i u ograničenom kapacitetu, nadajući se da će obnoviti bolnicu i postepeno obnoviti sve usluge“, saopštila je organizacija.

06.52 - SAD garantuju Hamasu okončanje rata u Gazi

Sjedinjene Države garantuju Hamasu, preko Egipta i Katara kao posrednika, da će se sukob sa Izraelom biti trajno okončan nakon isteka sporazuma o privremenom primirju da bi se oslobodili taoci iz Pojasa Gaze, pišu izraelski mediji. 

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike