Cela kuća za kvadrat stana u Beogradu, i još ambar pride

17.05.2024

13:20

0

Autor: R.B.

U zemlji preskupih nekretnina kuća nadomak Knjaževca se prodaje za manje od 2.600 evra

Cela kuća za kvadrat stana u Beogradu, i još ambar pride
Copyright Profimedia

Srpski oglasnici za nekretnine prepuni su ponuda ali sve je manje kupaca za preskupe stanove i kuće. Međutim, nađe se i neverovatno cenovno primamljivih ponuda a jednu od njih preneo je „Informer“ iz sela Štitarac kod Knjaževca.

Cena i stanje kuće

Seoska kuća nudi se za 300.000 dinara, što je manje od 2.600 evra, odnosno kao prosečna cena kvadrata stana u Beogradu.

Renoviranje jeste neophodno, niko tu nije živeo desetak godina, ali svakako na kraju investicija ne može izaći ni približno sličnim stambenim objektima koji se nude na tržištu. Tačna lokacija ove jeftine kuće oglašene preko Fejsbuka je na oko šest kilometara od Knjaževca.

Detalji o kući i imanju

"Kuća je tuglara ili ti čakmara. Krov je ceo ne propušta, unutra ima sređivanja. Površine oko 50 m2 (2 sobe, kuhinja, hodnik) i ispod podrum. Pored ima ambar. Na placu od ,.5 ara, koji sa zadnje strane dolazi do potoka. Na placu ima bunar. Struja monofazna(trenutno odjavljena)", napisao je vlasnik.

Pored placa je prošao novi vodovod, a cena priključka je 5.000 dinara.

"Sve je na mom imenu, tako da nema problema oko prenosa, legalizovanja", objašnjeno je u oglasu.

Prednosti tradicionalnih kuća od naboja blata

Za one koji nisu familijarni sa starim građevinskim objektima i nazivima, tuglara ili čakmara je kuća od naboja blata postavljenog na konstrukciju od pruća. Ove tradicionalno rađene kuće su, kako to kaže Lehel Horvat, građevinski inženjer koji ima dugogodišnje iskustvo u gradnji kuća od slame i trske i izgradnji dimnih peći i koji je svojvremeno držao kurs ovakve gradnje u etno parku Majkin salaš, „kuće koje dišu“.

– Ne treba otvarati prozor pošto vazduh struji kroz zid, a to se u kući od modernih materijala nikada ne može ostvariti. Zimi je kuća topla, a leti je sveža. Nema grejnih sistema kao što su radijatori, ali nas greje peć na biomasu koja se loži otpadom koji se nalazi u okućnici i tako nema troškova za grejanje – objašnjavao je Horvat.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike