Patrijarh Porfirije na Veliki četvrtak bogoslužio u crkvi Ružici

02.05.2024

16:01

0

Po završetku svete Liturgije, patrijarh Porfirije se obratio vernom narodu i tom prilikom pojasnio suštinu i poruku današnjeg praznika

Patrijarh Porfirije na Veliki četvrtak bogoslužio u crkvi Ružici
Patrijarh Porfirije - Copyright Foto:SPC

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na Veliki četvrtak, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice - crkvi Ružici na Kalemegdanu, objavljeno je na sajtu Srpske parvoslavne crkve.

Po završetku svete Liturgije, patrijarh Porfirije se obratio vernom narodu i tom prilikom pojasnio suštinu i poruku današnjeg praznika. 

- Danas, na Veliki četvrtak, Gospod najpre pokazuje da je smirenje najbolji put, ili bolje reći, jedini ispravni put, jedini ispravni način postojanja… Smirenje je put koji nas vodi u tajnu Carstva Nebeskog i smirenje je uvek i isključivo samo izraz velike ljubavi - rekao je patrijarh i podsetio da se na današnji dan desio događaj koji je neizmerno važan za Crkvu koju razumemo kao Telo Hristovo, a to je Tajna Večera. 

- Gospod je rekao da izvan svete Liturgije nema punoće života, nema mogućnosti spoznaje punoće i lepote Carstva Božjeg i večnosti. Zato sve treba da ima svoje izvorište i svoj uvir u svetoj Liturgiji", rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je takođe podsetio na primer koji nam je Hristos dao u Getsimanskom vrtu, pokazujući tako punoću svoje ljudske prirode, kao i njenu slabost i strah od stradanja i smrti, ali ujedno dajući i nama primer da uvek treba da prihvatamo volju Božju u svom životu, tj. da svaku svoju molitvu završavamo rečima: "Gospode, neka bude volja tvoja!".

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike