Recept dana: Posne toblerone s lešnicima i bademom, stoput bolje nego one iz radnje

28.04.2024

07:55

0

Autor: V. I.

Garantujemo vam da ne postoji osoba kojoj se ovaj kolač neće dopasti

Recept dana: Posne toblerone s lešnicima i bademom, stoput bolje nego one iz radnje
Posne toblerone - Copyright Printscreen/YouTube/Bebina kuhinja

Toblerone je popularni kolač bez pečenja koji se često nalazi na trpezama za slavske i praznične svečanosti. Ovaj recept je posebno prilagođen za one koji poste, jer ne sadrži mlečne proizvode. Inspirisan čuvenom čokoladom Toblerone, karakterističnom po duguljastom trouglastom obliku i sadržaju lešnika, badema i meda, ovaj desert sa kulinarskog Youtube kanala Bebina kuhinja donosi istinsko uživanje u svakom zalogaju.

Priprema ovog deserta je izuzetno jednostavna i brza. Glavni sastojci su čokolada, pečeni lešnici, bademi i mleveni keks. Desert ima savršenu konzistenciju - dovoljno je čvrst da se lepo seče, a nije toliko tvrd da bi se lomio ili rasipao. Iako je izuzetan kada se konzumira direktno iz frižidera, mnogi preferiraju da ga ostave na sobnoj temperaturi neko vreme pre posluživanja, jer postaje još sočniji kada malo omekša.

 

Freepik
 

Zanimljiv dodatak u ovom receptu je kola, koja svojom aromom daje karamelizovani ukus, dopunjavajući med u smesi. Krajnji rezultat podseća na originalnu toblerone čokoladu. Međutim, ukoliko post nije vaša opcija, dodatak mleka umesto kole takođe može biti odličan izbor.

Recept je dovoljan za pripremu dva duguljasta kalupa dužine 35 cm. Ti kalupi se mogu pronaći u specijalizovanim prodavnicama, ali ako nisu dostupni, moguće je koristiti bilo koji drugi oblik kalupa, pa čak i običan četvrtasti pleh. U tom slučaju, kolač se može iseći na kockice. Iako možda neće imati prepoznatljiv trouglasti oblik, ukus će ostati nepromenjen i jednako zadovoljavajući.

Vreme pripreme:

  • 40 minuta (plus hlađenje)

Sastojci:

Za smesu:

  • 100 ml kole (ili drugog gaziranog soka ili vode)
  • 100 g šećera
  • 2 kašike meda
  • 200 g posne čokolade za kuvanje
  • 150 g margarina
  • 75 g krupno mlevenih pečenih lešnika
  • 75 g krupno mlevenih pečenih badema
  • 150-200 g mlevenog keksa

Za glazuru:

  • 100 g posne čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja

Priprema:

1. U šerpu ubacite kolu, šećer, med, čokoladu izlomljenu na kocke i margarin pa sve zagrevajte da se lepo sjedini. Čim provrije, skinite s ringle.

2. Ostavite da se ohladi 5-10 minuta pa ubacite krupno mlevene pečene lešnike i bademe, i na kraju postepeno, uz mešanje, keks.

3. Prestanite s ubacivanjem keksa kad dobijete čvrstu smesu ali pazite da ne bude previše tvrda. Sve zavisi od vrste keksa i koliko upija tečnost.

4. Providnom folijo obložite dva trouglasta kalupa za toblerone dužine 35 cm i obložite ih prozirnom folijom.

5. U svaki kalup rasporedite po pola smese, pa lepo poravnajte kašikom.

6. Kalupe stavite u frižider da se smesa ohladi i stegne.

7. Kad izvadite stegnutu smesu, prelićete je glazurom od čokolade otopljene s uljem i opet ubaciti toblerone u frižider.

8. Gotovu poslasticu secite na trougliće oštrim nožem.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike