Dobrosavljević o potezu Spajića: U pitanju je šira strategija i pokušaj Zapada da pritisne Srbiju!

30.04.2024

15:10

0

Crna Gora verovatno jedina zemlja čija je Skupština dvaput donosila rezoluciju Srebrenici

Dobrosavljević o potezu Spajića: U pitanju je šira strategija i pokušaj Zapada da pritisne Srbiju!
Vladimir Dobrosavljević - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič kazao je da je pitao premijera Milojka Spajića o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o "genocidu" u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati

- Imao sam priliku da pitam Spajića o kretanju Crne Gore ka EU , da li je bolje da ide sama ili u manjoj grupi. Takođe, zanimalo me balansiranje između krhke parlamentarne većine naspram principa činilaca vlasti, kao i njegov stav i stav Vlade o predloženoj Rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici, kazao je Nič. 

Crna Gora je ovim potezom ponovo zabola nož u leđa Srbiji. Osim što je priznala tzv. Kosovo, priznaje i tzv. genocid u Srebrenici.  Dok Spajić povlači poteze neprijateljske prema Srbiji, u Crnoj Gori još uvek nema ravnopravnosti za srpski narod. Još uvek nema ni rezultata Popisa, posle kojih bi na osnovu rezultata trebalo da Srbi postanu konačno ravnopravni, a ne da budu i dalje građani drugog reda. 

Sve ovo je izazvalo burne reakcije u Srbiji, Crnoj Gori i u celom regionu. Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević rekao je u izjavi za RT Balkan da je ovakav stav bio očekivan, pogotovu prilikom posete Spajića Nemačkoj  koja očigledno ima višak entuzijazma da na svaki način progura rezoluciju o Srebrenici.

- Podsetiću da je Crna Gora verovatno jedina zemlja čija je Skupština dvaput donosila rezoluciju Srebrenici. Na neki način, kao da svaka nova vlast mora da se dokazuje i da zapadnim partnerima pokazuje da ne menja kurs. Sve ovo treba doživeti kao širu strategiju i pokušaj zapadnih saveznika da pošalju poruke samoj Srbiji, da utiču na njene stavove i približe je njihovim bezbednosnim i geopolitičkim zahtevima koji se pre svega odnose na sukob u Ukrajini - kaže Dobrosavljević i dodaje: 

- Crna Gora je država koja je opterećena untrašnjepolitičkom dinamikom i protivrečnostima. Od toga da imaju dva najveća narko-kartela u ovom delu Evrope, imaju situaciju da imaju bivšeg predsednika države i čoveka iz senke koji govori o krvnoj osveti, imaju najviše ubistava po glavi stanovnika u celoj Evropi, imaju probleme sa korupcijom u pravosudnom, bezbednosnom sektoru, pored svega toga decenijama se stvarao simbiotički odnos između organizovanog kriminala i državnog vrha. Uz sve to je država sa više nacija, bez većinske nacije, sa više konfesija i to sve stvara neuralgičnu tačku. Prosto, Crna Gora trenutno nema kapaciteta da se odupre jednoj vrsti pritiska koji se dešava prema Srbiji i prema sunarodnicima u čitavom regionu u pokušaju da se disciplinujemo - kaže Dobrosavljević. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike