Željka Cvijanović se obratila na sednici SB UN: Rezolucija o Srebrenici je sakrivena od javnosti, o njoj Predsedništvo nije glasalo

30.04.2024

22:34

0

Cvijanovićeva je u pismu koje je ranije poslala članicama SBUN upozorila na grubo kršenje dejtonskog Ustava

Željka Cvijanović se obratila na sednici SB UN: Rezolucija o Srebrenici je sakrivena od javnosti, o njoj Predsedništvo nije glasalo
Copyright Printscreen

Savet bezbednosti UN počeo je večeras sednicu na kojoj će raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini. Sednica je počela malo posle 22 sata po srednjeevropskom vremenu, a zakazana je na zahtev Ruske federacije.

Na njoj govori putem video linka srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Obraćanje Željke Cvijanović

Cvijanovićeva je na početku rekla, da druga dva člana Predsednišptva BiH su birani u FBiH i da to jasno govori da BiH nije jedna izborna jedinica.

- Takav princip jednakosti je primenjen za održanje mira. Želela bih da istaknem kritična pitanja koja opterećuju BiH, ali prvo da kažem da se stavovi BiH često tendenciozno prikazuju. Republika Srpska ne krši Dejton, već se ualaže za poštovanje, koje svakom do tri konsistuivna naroda obezebeđuje jednaka prava. Zalažemos e provođenje procedura koje on propisuje, a protivi se kršenju istih, kao što je rezolucija o Srebrenici.

Cvijanović je dodala da izazovi sa kojima se poslednjih godina suoačava BiH predstavljaju pretnju da poremete mir u celom regionu te sprečavaju pomirenje u narodima.

- Većina izazova se koristi u raznim manipulacijama, koju koriste razni akteri koji ponovo žele napisati Dejtonski ustav. Uplitanje u unutrašnje demokratkse procese, pretnje silom, nepoštovanje vladavine prava i međunarodnog prava, te mešanje u izbore... U središtu svakog spora nalazi se to što prema Dejtonu BiH može da funckioniše konsenzusom. Nažalost dok se srspki i hrvatski predtavnici bore za poštovanje Dejtona, Bošnjaci se bore za centralizaciju - rekla je Cvijanović te dodala da su neretko podržani od strane Zapada.

 

Printscreen
 

- Pojedine strane diplomate u BiH i Šmit koji pozira kao neki hibrid kontinuirano se mešaju u unutrašnje dmeokratske procese. Ono je podiglo politički konsenzus koji se podsticao napredak BiH u EU... On je od suštinskog značaja za održavanje mira u našoj državi.

Cvijanović je istakla da se na sličan zadire i u unutrašnja pitanja i tako OHR pomaže u njihovim postpucima.

- Čak je i rezolucija primjer kako mešanje stranog faktora podriva stabilnost.

Cvijanovićeva je dodala kako Lagumdžija podržava nepoštovanje Predsedništva BiH. Nacrt je namerno sakriven od javnosti i o njemu Predsendištvo nije ni glasalo - rekla je Cvijanović, te doladala da nemera koja stoji iza nje, sve samo ne benigna.

Ona je napomenula kako Zukan Helez i Ramo Isak redovno imaju zapaljive izjave u kojima otovoreno pominju vojne sukobe i pozivaju na nasilje.

- Treba reći da ove otvorene pretnje Šmit i strani ambasadori retko osuđuju. Pre samo dve sedmice policijske snage su u Zenici uhapsile dve osobe za koje se sumnja da pripadaju islamistikoj zajednici u FBiH. Takođe korištenje poligona u BiH je omogućeno osobama koje se dovode u vezu sa vehabijskim pokretom.

Printscreen
 

Cvijanovića je istakla da je BiH među evropskim zemljama imala najviše stanovnika koji su otišli da vode pokrete džihadista u Iraku.

- Vladavina prava je u sedišti EU integracija, a njeni predstavnici isitiču važnost njenog poštovanja, a Šmit dobija tek blagi prekor zbog kršenja istih. Naime on ne odgovara ni jednoj insituciji, Vladi ili sudu. Nejasno je kako se ovo može uklopiti u bilo koji koncept vladavine prava - rekla je ona.

Pomenula je i vođenje sudskog postupka protiv Milorada Dodika i Lukića. Dodala je i sankcije od strane SAD i VB koje se koriste za zastrašivanje.

- Svi koji odbiju da se povinuju Šmitu, neminovno postaje meta sankcija.

Cvijanović je istakla da je ovo kršenje prava i da da nema sumnje da je to pretnja i stabilnost miru u BiH.

- Pored svega navedenog, nastavljaju se napori da se biračima u BiH uskrate prava. Iako najavljena kao tehnička izmena, ona je zapravo politička odluka i dovodi celi izborni proces u BiH. Šmit je i ovaj put prekršio Dejtonski sporazum - dodaje.

CIK sada može da zaobilazi sud pošto joj je Šmit dao pravo da kažnjava svako kršenje njegovog Izbornog prava, pojasnila je Cvijanović.

- Kada su Narodna skupština i izabrani predstavnici preduzeli korake, Šmit i njegovi saučesnici su zapretili prinudnom smenom. Lišavanjem zvaničnika i njihovoh nadležnosti birači su lišeni parava. Svaki put kada Šmit nametne neku odluku to destabilizuje BiH - rekla je Cvijanović.

Dodaje da se postupci Šmita trebaju što pre osuditi i okončati.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sednicu kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o Rezoluciji o Srebrenici.

Cvijanovićeva je u pismu koje je ranije poslala članicama SBUN upozorila na grubo kršenje dejtonskog Ustava i istakla da u BiH umesto zakona vlada autoritet sile i povlađivanje samo jednom od tri naroda, što vodi ka daljim podelama i neposredno ugrožava postojanje BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije danas da će Cvijanović u obraćanju izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike