Milanović sazvao sednicu, ali na nju nije došao: Konstituisan Hrvatski sabor, Jandroković ponovo predsednik

16.05.2024

12:34

0

Za izbor Jandrokovića glasalo je 144 poslanika, dok je protiv bilo šest

Milanović sazvao sednicu, ali na nju nije došao: Konstituisan Hrvatski sabor, Jandroković ponovo predsednik
Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR

Hrvatski sabor konstituisan je danas, bez prisustva predsednika Republike Zorana Milanovića, koji je sazvao sednicu, na kojoj je za predsednika ponovo izabran Gordan Jandroković (HDZ).

Za izbor Jandrokovića glasalo je 144 poslanika, dok je protiv bilo šest.

Obrazlažući razloge zbog kojih bi Jandroković ponovo trebalo da bude izabran za predsednika parlamenta, HDZ-ov Ante Sanader je, između ostalog, naveo da "ima 21 godinu iskustva u visokoj politici".

Konstitutivnoj sednici prisustvovao je premijer Vlade u tehničkom mandatu i lider HDZ-a Andrej Plenković, koji je na pitanje šta očekuje od novog saziva sabora i da li će biti teških reči odgovoro:

"Nije do nas. Ja odgovorim kad bude potrebe. A vidite šta se dogodilo u Slovačkoj".

Na konstitutivnu sednicu sabora došli su i bivši hrvatski predsednici Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj su održani 17. aprila, a dogovor o parlamentarnoj većini postigli su Plenkovićev HDZ i Domovinski pokret Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara i bivšeg HDZ-ovca, koji je tu stranku napustio zbog neslaganja sa Plenkovićem.

Plenković je prošle sedmice predsedniku Milanoviću dostavio spisak sa najmanje 76 potpisa poslanika, koliko je potrebno za dobijanje mandata za formiranje nove hrvatske Vlade. Ako sastavi novu Vladu, Plenkoviću će ovo biti treći mandat na čelu izvršne vlasti u Hrvatskoj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike