Hristos vaskrse! Srećan Vaskrs!

05.05.2024

00:00

0

Autor: 24sedam

Svim čitaocima portala 24sedam želimo da najradosniji hrišćanski praznik provedu u miru i ljubavi, okruženi obiljem i dragim ljudima

Hristos vaskrse! Srećan Vaskrs!
Copyright Profimedia

Pravoslavni vernici širom sveta danas slave jedan od najsvetlijih praznika u hrišćanskom kalendaru - Vaskrs. Ovaj svečani dan označava vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i predstavlja temelj vere koja inspiriše milione širom sveta.

Vaskrsenje je centralni događaj u hrišćanskoj veri, koji simbolizujuje pobedu nad smrću i povratak nade, ljubavi i života. Za vernike, Vaskrs je vreme radosti, dubokog duhovnog očišćenja i ponovnog rađanja. Tradicionalno, proslava Vaskrsa obuhvata bogosluženja, molitve, svečane liturgije i obrede koji se odvijaju u crkvama širom sveta.

Isus je svojim vaskrsenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Ovaj praznik obeležava se različito u različitim kulturama i zajednicama, ali su osnovne vrednosti koje se slave univerzalne. Porodična okupljanja, deljenje hrane i darova, kao i izrazi radosti i zahvalnosti, česta su obeležja proslave Vaskrsa.

Tokom perioda Vaskrsa, vernici se takođe podsećaju na značaj pokajanja i pomirenja, te mnogi koriste ovu priliku da oproste, pomire se i izraze ljubav i saosećanje prema bližnjima.

Duh Vaskrsa nadahnjuje vernike širom sveta da se nadaju, veruju i ljube, te da se osvrnu na svetlost i radost koju praznik donosi u njihove živote.

Danas, dok pravoslavni vernici slave Vaskrs, svetlost ovog praznika neka osvetli srca svih ljudi, donoseći mir, radost i ljubav u naše živote.

Svim čitaocima portala 24sedam želimo da najradosniji hrišćanski praznik provedu u miru i ljubavi, okruženi obiljem i dragim ljudima. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike