Danilo rezbari ikone i presvlači ih u pozlatu! Stižu i do Australije, jednom čoveku napravio čak 17, a ovo je tajna njegovog uspeha

04.05.2024

08:11

0

Mala niška radionica napravila je do sada na hiljade ikona koje krase domove širom sveta, stigle su čak i do najudaljenijih zemalja

Danilo rezbari ikone i presvlači ih u pozlatu! Stižu i do Australije, jednom čoveku napravio čak 17, a ovo je tajna njegovog uspeha
Copyright Privatna arhiva

U maloj radionici u Nišu, dok mašina za obradu drveta radi svoj deo posla, čuje se samo duhovna muzika. Mladi Nišlija Danilo Stojanović u njoj, jedinstvenom tehnikom, proizvodi pozlaćene ikone, za koje njegovi kupci već godinama imaju samo jednu rečenicu: "Još su lepše uživo."

Ovaj mladi čovek je za 24sedam otkrio kako je počeo da pravi ikone koje stižu do najudaljenih zemalja sveta. Jedna ikona je čak prevalila put od 15.000 kilometra, i da bi stigla na odredište, bilo je potrebno punih 20 dana. A kako s ponosom ističe Stojanović, jednom prijatelju u svom gradu do sada je napravio čak 17 ikona.

- Svega ovoga ne bi bilo da nije Boga. Vodila me je vera u Boga, vernik sam, i ništa od ovoga se ne bi desilo i razvilo da nismo imali njegovu pomoć - u dahu nam je rekao Danilo odmah na početku razgovora. 

Privatna arhiva
 

Zanat i ljubav prema graviranju ikona nasledio je od oca. 

- Otac je počeo ovaj zanat 2004. godine, a i on je nasledio taj talenat od svog oca. Učio je iz literature o 3D projekciji ikona i vektorima. I tada kada je on počeo, niko nije tako rezbario ikone. Imao sam sreću da sam sve tajne ovog zanata naučio od njega - kaže naš sagovornik.

Da bi ikona bila posebno lepa, Danilo koristi drvo koje najbolje poznaje, bukvu i trešnju.

Privatna arhiva
 

- Imamo ljude koji nam dobavljaju drvo. I kada ono stigne, počinje naša magija. Radimo na pripremama 3D projekcija, mašinski obrađujemo drveta, a onda usledi deo koji najviše volim, a to su stavljanje pozlate, platiniranje, dodajemo staro zlato i zlatne listiće. Kada sve to saberete, ikone moraju biti posebne - rekao nam je Danilo.

 

Međutim, Nišlija ne krije da u čitav proces proizvodnje ikona posebnu čar daje muzika, i to ne bilo koja.

- Bez obzira na to odakle nam je stigla porudžbina i koliko je ona zahtevna, ne podležem pritisku. Hladne glave ulazim u radionicu, pustim duhovnu muziku i prepustim se poslu. Sve vreme dok radim na ikoni osećam neopisiv mir, ali neću vas slagati. Tek kada ikona stigne kod onoga ko ju je poručio, i kada mi pošalju svoje utiske, mogu da odahnem. Taj momentar kada nam kažu: "Još je lepša uživo" zaista je neopisiv. A, da se razumemo, doći do tog momenta uopšte nije lak put. Bitno je da svaka ikona koja je prošla kroz moje ruke ima dušu, a da bih to postigao potrebno je mnogo teškog rada.

Privatna arhiva
 

Osim ikona Svetog Nikole, Svetog Đorđa ili Svetog arhanđela Mihajla, Danilo je u dogovoru sa svojim ocem odlučio da rezbari i likove patrijarha Pavla i mitropolita Amfilohija. Izbor, naravno, nije bio slučajan.

- O pokojnom patrijarhu Pavlu je sve već odavno rečeno, čovek je bio poseban za našu crkvu. A za mitropolita sam se odlučio jer malo ljudi zna koliko je on uradio za Srbiju, našu veru i Kosovo i Metohiju. Iz tog razloga sam se odlučio da mu posvetim mali omaž. 

Danilo svakodnevno dobija nove porudžbine za ikone iz svih delova Srbije, dijaspore i sveta. Međutim, nekoliko porudžbina mu je ostalo duboko urezano u sećanje.

- Svega sam se naslušao, neke ideje je bilo nemoguće sprovesti, ma koliko se trudio. O nekima ne smem ni da govorim, ali... Pre otprilike mesec dana pozvala me je jedna žena koja ima tri sina. Njena deca su rođena na velike praznike. Imala je ideju da napravim triptih od ikona, odnosno za svakog sina po ikonu sveca na čiji dan se rodio, i da sve to nekako povežem. To je bio poklon za rođendan njenom suprugu. Naravno, bilo je posla, ali kada mi je javila da joj se veoma dopada, bio sam srećan. Ikonu sam poslao 15.000 kilometara daleko, otišla je u Australiju. Putovala je 20 dana. Takođe, ne mogu a da ne spomenem jednog našeg Nišliju, slobodno mogu reći i prijatelja, kome smo izradili 17 ikona do sada. Najveća koju smo napravili je bila veličine 150 puta 100 centimetara. U pitanju je ikona Svetog Jovana i otišla je u Zemun. Rađena je iz sedam delova i na kraju je trebalo da bude sklopljena, što smo i učinili - objašnjava on.

Ako vas put nanese u Sabornu crkvu u Nišu, i ako obratite pažnju na stepenište koje se nalazi u centralnom delu crkve, ukarašavanje lestvi je uradio upravo Danilo.

- To mi je bio baš drag posao. Radili smo na pripremama i crtali smo ono što su sveštenici zamislili. Blisko sarađujemo sa Niškom eparhijom i kada god zatreba za njih smo uvek tu. Te stepenice smo radili sa još jednim našim saradnikom i mislim da je sve ispalo i bolje nego što smo očekivali.

"Srećan sam jer se javljaju mladi"

Kada poručite ikonu kod Danila, vaša privatnost je zagarantovana. Kada smo ga pitali ko od njega najviše kupuje, samo se nasmejao. 

- Mogu da vam kažem da moje ikone krase zidove mnogih naših poznatih ličnosti, uglavnom su tamo otišle kao poklon. O kojim osobama je reč, ne bih detaljisao, ali bih s ponosom istakao da sam primetio da mi se sve više javljaju mladi ljudi. To je dobar znak! - objasno je on.

Pomaže i sin Luka

U izradi ikona učestvuje i Danilov sin Luka. Iako ima samo dve i po godine i očekuje da mu mama rodi brata ili sestru, najviše voli da se igra u radionici i često se trudi da koliko-toliko pomogne.

Privatna arhiva
 

Medeni mesec pod bombama

I dok smo se divili ikonama, saznali smo da se Danilo 7. oktobra prošle godine zadesio u Izraelu kada je počeo rat.

- Da, žena i ja smo bili na medenom mesecu. Privatno smo otišli u Tel Aviv kod moje sestre koja tamo živi. Imali smo veliku želju da odemo u Jerusalim i posetimo to sveto mesto. Međutim, ni sanjali nismo da će nas bombardovanje tamo zadesiti. Tu noć me je sestra probudila i rekla da je napad počeo. Nisam ni sam bio svestan toga šta se dešava. Pošto su ta raketiranja kod njih česta, skrivali smo se u posebnoj prostoriji od čelika koju Izraelci koriste kada dođe do napada. Sestrin muž, koji radi kao reporter za jednu svetsku agenciju, rekao nam je da ovoga puta nije šala i da bi bilo dobro da se vratimo u Srbiju. Odatle smo otišli na Kipar i tamo proveli nekoliko dana - ispričao je Danilo.   

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike