Recept dana: Milbrot - slatki mlečni uskršnji hleb miriše na praznik, pravi se i jede natenane

05.05.2024

08:10

0

Ovaj mlečni hleb iz Vojvodine je fantastičan

Recept dana:  Milbrot - slatki mlečni uskršnji hleb miriše na praznik, pravi se i jede natenane
Copyright Printscreen: YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Vernici za Uskrs mese i određen broj obrednih hlebova ili pogača, čiji se izgled i broj razlikuje u svakoj zemlji. Tako postoje različiti hlebovi ili kolači iz različitih krajeva Srbije.

Hleb je uglavnom okruglog i upletenog oblika sa jajetom u sredini, koje ili neobojeno ili crveno, a hlebovi se zovu ili jajčenik ili jajčenica, ili kovržanjak, ili paska i sl.

Karakteristično je da se većina uskršnjih figuralnih hlebova premazuje žumancetom - koje predstavlja simbolično sunčevu svetlost.

U Vojvodini se pravi i slatki uskršnji hleb - koji se zove milbrot (miliprot, a osnovni sastojci milbrota su brašno, kvasac, mleko i malo šećera - nije poenta u sastojcima, najvažnije je da se ovaj hleb priprema s ljubavlju, strpljenjem i za najmilije.

Otkada su Nemci došli u Banat, u njihovim porodicama se mesi mlečni hleb. Oni su preneli recept na svoje potomke, ali i na komšije i prijatelje. Tako se mlečni hleb milbrot (miliprot), u različitim verzijama, i danas mesi kod nas i smatra se za jednu od najukusnijih poslatica ovdašnje raznovrsne kuhinje.

Printscreen: YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce
 

Recept za uskršnji kolač ili milibrot (miliprot) pravi se i za one dane kada ne žurite na posao, kada imate vremena da natenane popijete dve ili tri kafe i kada vam je potreban miris i ukus toplog peciva koji će vas vratiti u detinjstvo i bezbrižne praznične dane.

Milibrot se mesi ili subotom ili nedeljom ujutru, da bude svež na vašoj uskršnjoj trpezi.

Vreme prepreme:

  • oko 60 minuta

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 40 g kvasca
  • 1 prašak za pecivo
  • 300 ml mlakog mleka
  • 200 ml mlake vode
  • 200 ml ulja
  • 100 ml jogurta
  • 60 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 jajeta (2 plus 1 za premazivanje)
  • po želji suvo grožđe

Priprema:

1. U mlakom mleku rastvorite kvasac sa šećerom da se aktivira.

2. U veću posudu stavite brašno, dodajte šećer, so, dva jajeta, aktivirani kvasac, pa ulijte ulje, melko, vodu, jogurt. Mešajte varjačom da dobijete glatko testo, po potrebi dodajte pomalo brašna u sud da vam testo ne bude mnogo lepljivo ali da ne bude ni tvrdo. Ne vaditi testo iz posude, ostavite ga da naraste pokriveno krpom pola sata.

3. Milibrote formirate tako što dobijeno testo podelite na 30 loptica (ako vam je ovo mnogo, prepolovite mere). Svaku lopticu podelite na tri manje i razvaljate ih u trakice, tačnije valjuškice dužine nekih 25-28 cm i pletete kao pletenicu.

Na kraju, pletenicu zatvorite u krug i pre pečenja premažete jejetom.

4. Pecite na 180 setepeni 20 minuta.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike