Roštilj i "barbikju" sos su savršen par: Evo kako da napravite domaći, neuporedivo lepši od kupovnog

29.04.2024

14:42

0

Autor: K. O.

Da dodatno "zasladite" praznično roštiljanje

Roštilj i "barbikju" sos su savršen par: Evo kako da napravite domaći, neuporedivo lepši od kupovnog
Copyright Profimedia

Bliže nam se praznični dani koji će izmamiti ljude u prirodu. Nema ništa lepše od prvomajskog roštiljanja i dok smišljate šta ćete od mesa baciti na žar, ne traba da zaboravite ni priloge.

Pored salata, koje se slažu uz ćevape i pljeske, tu je i “barbikju” sos koji je i napravljen da se savršeno uklopi sa mesom.

Verujemo da ste ga do sada kupovali ili isprobali u restoranima, ali on se može spremati i u kućnoj varijanti.  A onda imate dodatnu prednost to što možete sami odlučiti da li želite baš ljuto, ili manje ljuto…

Možete ga koristiti i uz neka druga jela uz koja vam se slaže, a za pripremu biće vam potrebno svega 10 minuta. Isprljaćete samo jedan lonac, a napravićete sopstveni BBQ sos s domaćim i proverenim sastojcima.

Spada u aromatičnije sosove, a krajnje je jednostavno da ga napravite.

Freepik
 

Zapišite šta vam je sve potrebno za pripremu domaćeg sosa za roštilj:

Sastojci:

Kečap – kečap služi kao osnova za BBQ sos. Koristite bilo koju marku kečapa koju volite.

Belo sirće – belo sirće mu daje taj oštar ukus. Jabukovo sirće takođe možete da stavite, ali će promeniti ukus.

Smeđi šećer – koristite svetlo smeđi šećer. Tamno smeđi šećer dobra je opcija ako ga imate pri ruci.

Crni biber – sveži crni biber je najbolji, ali poslužiće i bilo koji mleveni crni biber.

Kajenski biber – on dodaje malo ljutine ovom sosu.

Senf, So, Vorčester sos, Luk u prahu

Kako se praviti domaći barbikju sos?

Uzmite posudu srednje veličine i umutite sve sastojke. Zagrejte na umerenoj vatri dok smesa ne počne da se kuva, često mešajte.

Kuvajte 6-8 minuta dok se ne zgusne, a zatim pomerite s vatre. Sos odmah upotrebite ili ulijte u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane i ostavite u frižideru do 3 dana.

Freepik
 

Kako se čuva domaći BBQ sos?

Budući da domaći BBQ sos ne sadrži konzervanse, nije stabilan na policama u ostavi. Držite ga u zatvorenoj posudi (poput tegle s poklopcem) u frižideru do tri dana. Iako ovaj sos ne traje dugo, jednostavan je za pripremu, a možete ga pripremiti u bilo kojem trenutku, piše Kitchen fun with my three sons.

Što znači da već danas ili sutra možete pripremiti sos koji ćete nositi na prvomajski uranak.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike