Naučnici utvrdili koliko tačno treba da sedimo, stojimo, hodamo i vežbamo u jednom danu

03.05.2024

06:42

0

Autor: K. O.

Sve u cilju održavanja srca zdravim

Naučnici utvrdili koliko tačno treba da sedimo, stojimo, hodamo i vežbamo u jednom danu
Copyright Profimedia

Jedno novo australijsko istraživanje sugeriše da je stajanje najmanje pet sati dnevno ključno za optimalno zdravlje. Stručnjaci veruju da su otkrili tačno koliko dugo treba provesti sedeći, spavajući, stojeći i vežbajući svaki dan kako bismo održali srce zdravim.

Već godinama unazad upozoravaju da predugo stajanje na mestu povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema, uključujući debljanje, dijabetes tipa 2, rak, pa čak i ranu smrt. Sada su otkrili da bi trebalo da sedimo samo šest sati dnevno, dok bismo nešto više od dva sata na dan trebalo da potrošimo na energično vežbanje, poput treninga u teretani ili brze šetnje.

Lagane vežbe, poput obavljanja kućnih poslova ili pripremanja večere, trebalo bi da traju još dva sata u danu. Kada je u pitanju san, ključno je osam sati i dvadeset minuta.

"Ljudi će iskusiti trajne dobrobiti ovih mera na zdravlje srca samo ako ih budu redovito sprovodili", rekao je dr Christian Brakenridge, autor studije i stručnjak za fiziologiju vežbanja na Tehnološkom univerzitetu Swinburne u Melburnu.

U istraživanju je učestvovalo 2.300 volontera, praćeni su tokom osam dana

Dr Brakenridge tvrdi da kraće vreme sedenja i više vremena provedenog u stojećem položaju, telesna aktivnost i spavanje daju veliki podsticaj našem kardiometaboličkom zdravlju.

Freepik
 

Naučnici su analizirali podatke više od 2.300 volontera, u proseku starih 60 godina. Četvrtina je imala dijabetes tipa 2. Pratili su svoju aktivnost osam dana pomoću monitora za praćenje koji je računao vreme koje je svaki učesnik proveo sedeći, stojeći i spavajući.

Pišući za časopis Diabetologia, istraživači su zaključili:

"Sedeće ponašanje nepovoljno je povezano s kardiometaboličkim zdravljem. Manje vremena provedenog u sedećem položaju i više vremena provedenog u telesnoj aktivnosti povezano je s poboljšanim nivoom glukoze, insulinskom osetljivošću, nivoima insulina, postotkom masnoće te nivoima triacilglicerola i holesterola."

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike