Cakana evocirala uspomene sa Kosova za Vaskrs: Tog dana sam oblačila najbolje što imam, pa išla od strine do strine

03.05.2024

13:50

0

Pevačica je za 24sedam opisala i kakva je atmosfera u njenom domu za praznik

Cakana evocirala uspomene sa Kosova za Vaskrs: Tog dana sam oblačila najbolje što imam, pa išla od strine do strine
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Danas je Veliki petak, dan kada se farbaju jaja za Vaskrs, a poznati su takođe angažovani oko priprema za najveći hrišćanski praznik.

Dragica Radosavljević Cakana poštuje sve pravoslavne običaje koje je naučila još kao mala u rodnoj Kosovskoj Mitrovici i preferira farbanje jaja u lukovini i drugim bojama, a za čitaoce 24sedam pokazala je i kako izgledaju.

 

- Jaja farbam bojama, a obavezno i crvenom. Koristim i tradicionalnu tehniku, jedan deo spremam u lukovini. Kad imam vremena, pustim mašti na volju (smeh). Takođe, znam da može da se ofarbaju i flomasterima, ali da se to uvije u ubrus. Naravno, prvo obojim čuvarkuću i to jaje čuva kuću. Ostavljamo je da stoji do sledeće godine i da nam donese zdravlje i sreću - započela je Cakana.

Unuka Dunja joj pomaže

Pevačica i sada pokazuje umeće u kuhinji kada se približe praznici, ali je ranije, kako kaže, bila aktivnija.

ATAImages/ Antonio Ahel
Dragica Radosavljević Cakana

- Kad je reč o trpezi, ranije se pomahnitalo spremalo - od pogače do sitnih kolača, pa pečenje, jagnjeće ili praseće... Tada sam imala običaj sama da ispečem pogaču. Dok su deca bila mala, bilo je više šarenih jaja i uopšte smo više farbali, ali sada je dovoljno 15 komada da ofarbam i gotovo - imam za porodicu i prijatelje. Nekako sam nameštala da deca pobede, davala sam im guščija jaja, koja su tvrđa. Moja unuka Dunja u poslednje vreme farba jaja. Melem za dušu i oči je kada je cela porodica okupljena - opisala je Dragica.

Ima veliku familiju

S obzirom na to da pevačica, koja najčešće izvodi izvorne pesme, potiče sa Kosova i Metohije, ispričala je kako je nekad to izgledalo u južnoj pokrajini kada je bila dete.

- Tamo imam veliku familiju i farbala se ogromna količina jaja. Stariji su znali da kriju jaja od nas dece jer mi sve polupamo (smeh). Deca smo, zanimljivo nam je sve bilo, igrali smo se i bilo nam je lepo - kaže ona, evocirajući uspomene.

- Tada je, naravno, bilo velikog spremanja. Odem kod jedne strine koja pravi pogaču, pa kod druge, ona pravi tortu... Obožavali smo da dobijamo sitne poklončiće za Vaskrs. Tog dana obučemo najbolje što imamo i uživamo sa dragim ljudima. Atmosfera je slična Božiću, samo što je za Vaskrs uvek lepo vreme, raspali se i roštilj - podsetila se Cakana, koja je čitaocima 24sedam uputila najlepše želje za praznik - puno ljubavi, zdravlja, sreće i lepih trenutaka sa najbližima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike