"Dejli mejl" o nacionalnom stadionu koji Srbija gradi: Novi, zadivljujući, vrhunski fudbalski "bašta" stadion

03.05.2024

14:54

0

Britanski list navodi da stadion, na periferiji srpske prestonice, može da se pohvali novim dizajnom koji uključuje ekološki pristup

"Dejli mejl" o nacionalnom stadionu koji Srbija gradi: Novi, zadivljujući, vrhunski fudbalski "bašta" stadion
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Srbija je predstavila nove ambiciozne planove za najsavremeniji nacionalni fudbalski stadion koji je ujedno prvi svetski "bašta stadion" prepun drveća i zelenila, piše "Dejli mejl" opisujući stadion kao "zadivljujući i vrhunski".

Britanski list navodi da stadion, koji će se nalaziti na periferiji srpske prestonice, može da se pohvali novim dizajnom koji uključuje ekološki pristup.

Prema planovima, stadion će imati 52.000 sedišta, drveće i zelenilo na tri nivoa stadiona, navodi "Dejli mejl", i dodaje da bi stadion trebalo da bude završen nakon narednog Svetskog prvenstva u fudbalu, odnosno do 1. decembra 2026. godine.

Arhitektonski dizajn pokazuju stadion sa četiri prstena, ukrašen stotinama stabala i žbunjem koji pružaju futuristički izgled bašte.

Srbija trenutno većinu utakmica igra na stadionu Crvene zvezde "Rajko Mitić" u Beogradu, a preseliće se na novi stadion koji će moći da primi 52.000 gledalaca, navodi list, i dodaje da će se o imenu stadiona odlučiti javnim glasanjem.

Dodaje se i da su područja van terena postavljena za luksuzne instalacije sa restoranima, parkovima, centrom za vodene sportove i terenima za golf kako bi pružili briljantno iskustvo obožavatelja.

Promo/Ministarstvo finanisja
 

 

Planove za stadion napravila je španska arhitektonska firma koja je projektovala tri stadiona za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je lokaciju na kojoj će se graditi novi stadion i izrazio uverenje da će on biti jedna od tri najlepše lokacije za igranje fudbala na svetu.

"Danas je veliki dan za fudbal. Danas je dan kada svi treba da se radujemo. Dobićemo velelepnu zgradu koja je trenutno i koja će u narednom periodu biti najlepša ili među tri najlepša stadiona na svetu", citirao je Dejli mejl srpskog predsednika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike