Olimpijske igre su mi sve vreme u glavi! Ivana Katanić osvojila Evrokup dok je maštala o Parizu, za 24sedam otkrila ko je krčio njen put!

03.05.2024

13:52

0

Uloga starije sestre je oduvek bila bitna, a u njenom slučaju i najvažnija

Olimpijske igre su mi sve vreme u glavi! Ivana Katanić osvojila Evrokup dok je maštala o Parizu, za 24sedam otkrila ko je krčio njen put!
Ivana Katanić - Copyright MN Press

U godini Olimpijskih igara, Srbija je dobila i šampionku Evrokupa, drugog po rangu takmičenja u Evropi. Malo ko se od srpskih košarkašica može pohvaliti tim uspehom, a mlada 25-godišnja Ivana Katanić jedna je od njih.

Transfer iz Mađarske u London Lajonse došao je iznenada za srpsku košarkašicu, ali kako je sezona odmicala, bilo je jasno da se ponovo nalazi u timu sa šampionskim ambicijama. Ivana je, u razgovoru za 24sedam, govorila o utiscima nakon titule u Evrokupu, Olimpijskim igrama i starijoj sestri Aleksandri, koja je obema krčila put.

- Prelepo je, sad mi je došla sestra pa mi je još lepše. Imala sam jutros trening i posle toga sa njom šunjala i obilazila grad - rekla nam je Ivana na početku razgovora, pa nakon dvadesetak dana od osvajanja titule u Evrokupu sumirala utiske:

 

 

- Sada, kad su se malo slegli utisci, došlo mi je u glavu da je to veliki uspeh. U tom trenutku ti to ne vidiš jer si fokusiran na jednu utakmicu, pa na sledeću... Tebi je to samo utakmica, a sad, posle toliko vremena, kad se sve sleglo, shvatam da je to veliko dostignuće, i ta evropska zlatna medalja mi stoji ovde i svaki dan me podseća na to.

Organizacija kluba je na vrhunskom nivou

- Od početka je sve profesionalno, i generalno, u Londonu je organizacija neophodna za opstanak, jer ima previše ljudi i sve mora da se fino organizuje da bi to moglo da funkcioniše, tako da su i oni bili profesionalni i ništa se nije menjalo od početka do kraja.

Na putu do titule, ni London Lajonsi, a ni Ivana nisu išli sa krajnjim ciljem, već iz utakmice u utakmicu, što se na kraju pokazalo kao odlična taktika.

- Imam stav da treba da se gleda utakmica po utakmica, ali i oni isto tako gledaju i tako nas pripremaju. Na kraju dana nismo imali nikakav pritisak, jer se ništa nije očekivalo, oni nisu napravili ni blizu ovako veliki rezultat. Čak i kada smo ušli u četvrtfinale, to je bio ogroman uspeh. Tako da je sve posle toga bila nagrada, još bolje, bez pritiska, i ajmo da se koncentrišemo na sledeću utakmicu pa ćemo videti.

Nažalost, u Londonu shvatanje košarke nije na nivou kao u prethodnim zemljama gde je Ivana igrala, pa njihov uspeh nije ispraćen onako kako bi to bilo recimo u Španiji ili Mađarskoj.

- Bilo je "vau", svaka čast, uspele su. Verujem da niko to nije očekivao. Svi znamo da Engleska nije zemlja košarke, naprotiv, ali sam očekivala malo veću podršku navijača. Ipak, i ovo što su dali je dosta s obzirom na to da je reč o košarci, i to ženskoj. Mislim da oni nisu nacija koja to toliko prati, ceni i poštuje, ali opet su sve ispratili na jedan lep način, pogotovo mala deca, i bilo je baš lepo.

Ivana je pre Velike Britanije igrala u Crvenoj zvezdi, Mehelenu i Pečuju, pa je od najranijih dana u karijeri navikla da sa tribina ima veliku i bučnu podršku. Međutim, kada je prešla u London, sa tribina je nije vodio huk.

Susret sa Petrom Božićem

- Upoznala sam ga baš u Parizu, čekali smo vizu zajedno i onda smo došli ovde, tako da smo malo pričali. Upoznala sam i njegovu porodicu. Uvek kaže: "Čestitam, bravo", i tu je ako nešto treba, tako da stvarno osećam da imam nekog našeg ovde - rekla nam je Ivana o odnosu sa legendom Partizana koja je sada na klupi muškog tima London Lajonsa.

- Nije ni blizu vreloj atmosferi. Iskreno, naše utakmice su, mada je glupo to da kažem, malo dosadne. Mi kao London Lajonsi sve protivnike pobeđujemo sa više od 30-40 razlike i onda to nije neka zabava, nije nešto, mnogo više je ispraćena muška košarka. Gledala sam ih prošlog vikenda, imali su mnogo više navijača nego mi, tako da to nije na nekom nivou na kom bismo želeli da bude. Sad počinje plej-of pa ćemo videti da li će tako biti - rekla je mlađa od sestara Katanić, i priznala da do sada niko u šampionatu nije uspeo da im parira:

- U odnosu na Evrokup, četiri igračice su nam otišle u WNBA, tako da smo slabije za te četiri igračice, ali ne mogu da kažem da ćemo sigurno osvojiti takmičenje, ali ni obrnuto. Nek ostane da se ide iz utakmicu u utakmicu do kraja, pa ćemo videti.

"Želja mi je da odem na fudbalsku utakmicu"

- Nisam bila na utakmici, ali mi je to želja. Čekala sam nekoga da dođe da ide sa mnom, ne bih da opet idem sama. Možda do kraja sezone odem, mislim da bi to bilo baš lepo. Vest Hem mi je ovde najbliži, oni su u mom kraju. Nisam generalno veliki ljubitelj fudbala, ali mislim da bi to bio lep događaj - priznala je Katanićeva, i objasnila nam kakva je situacija na Ostrvu kada su u pitanju najpraćeniji timski sportovi:

- Mislim da praćenje košarke u Srbiji i ovde ne može da se uporedi, ali fudbala da. Strastveno je, fudbalski navijači me podsećaju na naše u Srbiji, vidim ih na ulici kako navijaju. 

Pred Ivanom je sada vreme da izbori svoje mesto u timu za Olimpijske igre

- Definitivno bih volela da budem tamo, to je moj najveći san, i sigurno ću učiniti sve da tamo i budem. Meni je glava na Olimpijskim igrama još od februara, jeste bio i taj Evrokup, ali nekako Olimpijske igre su mi više od toga sve vreme bile u glavi, tako da je meni to dodatni motiv.

"Aleksandra je krčila naš put"

Mi generalno jedna drugoj dajemo savete i uvek smo se šalile da sam ja starija sestra, ali nije tako, uvek sam ja pratila nju, i uvek je meni bilo malo lakše što se toga tiče. Ona je uspevala da krči put, a ja da je pratim, tako da verujem da je meni uvek bilo lakše. Naravno da mi i dan-danas deli savete i pomaže mi, a ja joj kažem - pa dobro, što ti onda to ne radiš? I onda smo došle do zaključka da je uvek mnogo lakše pričati, i to drugome, a ne raditi - našalila se Ivana i istakla: - Tu smo jedna za drugu i stvarno mi mnogo znači njena podrška i to što razume sve to jer se i ona sama bavi time, olakšava mi dodatno.

Aleksandra je trenutno u Londonu, pa će u narednim danima zajedno sa sestrom obilaziti atrakcije.

- Vodiću je svuda, deset dana će biti ovde i sve što možemo da obiđemo, obići ćemo, i turističke atrakcije, ali nešto malo sa strane, što nije poznato Instagramu.

London je ogroman i prelep

- Treniramo jednom dnevno, trudim se da svaki dan budem napolju. Kad vidim sunce, kao da moram da budem napolju. Ima toliko mesta da se obiđe, toliko stvari sam stavila na listu, ne znam da li ću uspeti sve da stignem. Osam meseci mi nekako deluje puno, ali nije. Svaki dan kada bih nekud išla, mislim da ne bih stigla sve da obiđem. Stvarno je ogroman i prelep grad. Kad izađem i šetam ulicama, oduševim se, stvarno mi se sviđa - sumirala nam je Ivana i utiske o gradu na kraju razgovora i navela da su je plašili pre dolaska:

- Nisam ljubitelj kiše, ali nije je toliko bilo koliko su me zaplašili da će biti. Ukoliko pada, pada u jednom delu dana, a drugi bude mnogo bolji. Tako da svaki dan može da se iskoristi da se nekud ode i prošeta, da se nešto vidi... 

Bonus Video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike