Ko nije probao čačansko prase i jagnje, taj ne zna šta valja! Pečenjari u problemu pred praznike - obori prazni, a potrošnja ogromna

24.04.2024

19:11

0

Ma kolika cena pečenja bila, za kvalitet se nadaleko čulo

Ko nije probao čačansko prase i jagnje, taj ne zna šta valja! Pečenjari u problemu pred praznike - obori prazni, a potrošnja ogromna
Copyright RINA

Kako se bliže prvomajski praznici, Vaskrs ali i jedna od najvećih srpskih slava Đurđevdan, obori u okolini Čačka su sve prazniji, a kilogram najboljeg pečenja sve je teže naći.

Predrag Marinković iz Parmenca se više od tri decenije bavi ovim poslom i ističe da iako je deficit stočnog fonda na tržištu, a potražnja velika, cene su se pred praznike prasećeg i jagnjećeg mesa ujednačile.

RINA
Predrag Marinković

- Sada je cena žive mere prasića od 550 do 600, a jagnjića, takođe, negde su se cene izjednačile. Što se tiče nekih daljih poskupljenja pred praznike i pred Đurđevdan, nadamo se da će ostati ta cena, može nekih desetak odsto da poskupi, ali mislim da će se to zadržati - rekao je za agenciju RINA, Predrag Marinković vlasnik pečenjare.

Ali, ma kolika cena tog pečenja bila, za kvalitet se nadaleko čulo, pa zbog dobrog zalogaja i tradicionalnog načina pripreme u grad na Moravi posetioci stalno vraćaju, koji je poznat još pod imenom "prase štrase".

RINA
 

- Tajna dobrog pečenja je u tome što se peče na bukovim i cerovim drvima u pekarama, seče se na panju. A imajući u vidu da nam se bliže praznici, vaskršnji praznici su uz 1. maj, ređe se dešava da je Praznik rada u postu, moram da kažem da nije baš velika potražnja pečenja upravo iz tog razloga - dodao je Predrag.

RINA
 

Dakle, što se tiče tajne formule vrhunskog čačanskog pečenja je u tome što se peče u pekarama, i ostaju specifični ukus i miris kojima se ne može odoleti.

RINA
 

- Ko nije probao "čačansko prase i jagnje", taj ne zna šta valja. Svako ko nije prošao najpoznatijom obilaznicom oko Čačka, treba to da učini jer je ovo raj za prave ljubitelje dobrog pečenja i zalogaja - zaključuje Miloš Ilić iz Svrljiga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike