NATO je zaobilazi u širokom luku: Kako je Rusija nuklearnim oružjem zaštitila Belorusiju?

30.04.2024

21:30

0

Litvanija bi potencijalno mogla da gađa nuklearnu elektranu Astravec na severozapadu zemlje, ali teško da će se na to odlučiti sada kada je moćno oružje u rukama Minska. Veće pretnje dolaze iz Ukrajine, smatraju analitičari

NATO je zaobilazi u širokom luku: Kako je Rusija nuklearnim oružjem zaštitila Belorusiju?
Copyright Profimedia

Minsk je zabrinut zbog novih bezbednosnih pretnji, dok nova vojna doktrina Belorusije opisuje raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja kao ključ za strateško odvraćanje u vreme rastuće geopolitičke nestabilnosti.

Svebeloruska narodna skupština (APA) jednoglasno je usvojila novu vojnu doktrinu 25. aprila, dok je Narodna skupština usvojila ažurirani Koncept nacionalne bezbednosti zemlje.

Dokumenti postavljaju za cilj jačanje nacionalne bezbednosti u koordinaciji sa Saveznom državom Rusije i Belorusije, kao i Organizacijom ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i ZND.

Državna vojna strategija obezbeđuje bezbednost kroz sprečavanje sukoba i garantovanu odbranu i vidi raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja na svojoj teritoriji kao održivo oruđe odvraćanja.

- Sigurno postoji pretnja (Belorusiji sa Zapada). Vojna doktrina vrlo jasno kaže da je ova pretnja višestruka. Ona se bavi ne samo nekom vrstom potencijalne vojne konfrontacije, već i pokušajima (spoljnih igrača) da pokrenu negativne procese destabilizacije unutar zemlje - rekao je za Sputnjik Dmitrij Stefanovič sa Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije nauka u Moskvi.

Stefanovič je skrenuo pažnju na stabilno vojno jačanje NATO-a na istočnom krilu bloka uz brzu militarizaciju Poljske. Pod ovim okolnostima postavljanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja korak je u pravom smeru u smislu odvraćanja, naglasio je naučnik.

Gugl mape
 

- Ovo je simbol da Rusija u potpunosti proširuje svoj nuklearni kišobran na Belorusiju. I da oružani sukob u Belorusiji ne može da ne uključi Rusiju kao garanta. One imaju jedinstvenu odbrambenu konturu Unije, koja je višestruka, uključujući nuklearnu sferu - rekao je ekspert.

Obraćajući se skupu 25. aprila, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je upozorio da će u slučaju napada agresoru trenutno biti odgovoreno svim vrstama naoružanja i iz Minska i iz Moskve.

- Danas smo potpuno odlučni da se odupremo svakom agresoru i nanesemo im nezamislivu štetu - rekao je Lukašenko na Svebeloruskoj narodnoj skupštini.

Moskva i Minsk su 2009. godine potpisali sporazum o zajedničkoj zaštiti granica vazdušnog prostora Unije, kao i o uspostavljanju jedinstvenog regionalnog sistema PVO. U toj ističnoevropskoj zemlji 2022. raspoređen je zajednički rusko-beloruski vojni kontingent radi odvraćanja potencijalne pretnje iz pravca Poljske i Ukrajine. Moskva i Minsk su se 2023. dogovorili o razmeštanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, a Rusija je takođe obezbedila svom savezniku nuklearne taktičke balističke raketne sisteme Iskander.

- Aktivni programi za prenaoružavanje beloruske vojske, povećanje borbene gotovosti i tako dalje, pokrenuti su uz direktno učešće Rusije. To jest, pre nekoliko godina formirani su takozvani zajednički centri za borbenu obuku. Modernije naoružanje postepeno ulazi u upotrebu - naglasio je Stefanovič.

Koliko su ozbiljne pretnje na granici Belorusije i Litvanije?

Profimedia
 

Lukašenko je tokom svog govora u četvrtak pomenuo i rizik od vojnih incidenata na beloruskoj granici sa Ukrajinom.

Sa svoje strane, Ivan Tertel, šef beloruskog komiteta za državnu bezbednost (KGB), otkrio je Svebeloruskoj narodnoj skupštini da je nacionalna vojska sprečila pokušaje udara bespilotnih letelica iz Litvanije na Minsk i okolinu prestonice.

Čini se da su rizici na ukrajinsko-beloruskoj granici veći u poređenju sa potencijalnim izazovom koji predstavlja Litvanija, smatra Jurij Ševcov, politički analitičar i direktor Beloruskog centra za probleme evropskih integracija.

On je objasnio da je granica između Belorusije i Litvanije duga oko 720 kilometara, dok se državna granica sa Ukrajinom proteže na više od 1.000 kilometara. Što se tiče vojne sile, u blizini granice sa Belorusijom ima oko 120.000 ukrajinskih vojnika, dok Litvanija možda ima oko 18.000 vojnih vojnika na zajedničkoj granici sa Belorusijom, pretpostavlja Ševcov.

- Konkretno, nema nikakve vojne pretnje iz Litvanije. Međutim, u zemlji su raspoređene trupe različitih država članica NATO-a - rekao je ekspert.

Profimedia
 

Ševcov je umanjio napore Vilnjusa da ojača svoju granicu sa Belorusijom, sugerišući da je to pre svega PR potez. U međuvremenu, prijavljeni udar dronom, koji je Litvanija demantovala, imao je za cilj testiranje beloruskih sistema PVO koji su prilično napredni, kaže sagovornik Sputnjika.

On je, međutim, upozorio da bi Litvanija potencijalno mogla da gađa nuklearnu elektranu Astravec koja se nalazi u okrugu Astravec u Grodnjenskoj oblasti na severozapadu Belorusije. Ševcov je, međutim, primetio da je atomska elektrana dobro pokrivena protivvazdušnom odbranom. Osim Astraveca, na meti neke vrste manjeg udara mogao bi da bude i grad Grodno, koji se nalazi na raskrsnici granica sa Litvanijom i Poljskom, primetio je ekspert.

- Trenutno ne bih ovo smatrao realnom pretnjom. Da u Belorusiji nije bilo ruskog taktičkog nuklearnog oružja, moglo bi biti razloga za zabrinutost. Ali pošto ono postoji i u velikoj meri je u beloruskim rukama, to znači da malo je verovatno da će Belorusija biti suočena sa velikim udarcem NATO-a, a mali udarac, ako ga zadaju Litvanija ili beloruski opozicionari pod maskom Litvanije, lako bi odbila beloruska vojska - zaključio je analitičar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike