Švedska odbacila pokretanje međunarodne istrage o eksplozijama na Severnom toku: Ništa se neće postići

04.05.2024

12:34

0

Tvrde da "nema potrebe" za tim

Švedska odbacila pokretanje međunarodne istrage o eksplozijama na Severnom toku: Ništa se neće postići
Copyright Profimedia

Nema potrebe za međunarodnom istragom o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2, saopštilo je švedsko Ministarstvo spoljnih poslova agenciji RIA Novosti.

Prošle nedelje zamenik kineskog izaslanika pri UN Geng Šuang pozvao je na istragu o eksplozijama u septembru 2022. koje su raznele gasovode izgrađene za isporuku ruskog gasa Nemačkoj i ostatku Evrope. Zemlje treba da rade zajedno na istrazi "kako bi počinioce priveli pravdi i sprečile ponavljanje sličnih incidenata", rekao je Geng.

Na pitanje o predlogu Pekinga švedsko Ministarstvo spoljnih poslova je insistiralo da "nema potrebe za međunarodnom istragom" i da se time "ništa neće postići".

- Istragu o incidentima sprovele su švedske vlasti u skladu sa osnovnim principima nezavisnosti, nepristrasnosti i vladavine prava. Ostale nacionalne istrage još su u toku - saopštilo je Ministarstvo.

Švedska je sprovela sopstvenu istragu pošto su se eksplozije na gasovodima Severni tok dogodile u isključivoj ekonomskoj zoni zemlje. Nemačka i Danska su sprovele odvojene istrage. Međutim, u februaru su švedska i danska istraga prekinute. Stokholm je saopštio da je došao do zaključka da slučaj ne potpada pod švedsku nadležnost, dok je Kopenhagen zaključio da je "došlo do namerne sabotaže" gasovoda, ali da nije imao dovoljno osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Rusija sprovodi sopstvenu istragu o eksplozijama Severnog toka uprkos odbijanju zapadnih zemalja da sarađuju. Generalni tužilac Igor Krasnov rekao je ranije da je Moskva poslala više desetina zahteva za pravnu pomoć Nemačkoj, Danskoj, Finskoj, Švajcarskoj i Švedskoj, ali je iz Kopenhagena dobila samo jedan formalni odgovor.

Ruski predsednik Vladimir Putin i drugi zvaničnici ranije su sugerisali da su naftovodi bili na meti SAD ili da su napadnuti u ime Vašingtona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike