Putin stigao na Vaskršnju službu! Patrijarh Kiril služi liturgiju, stigao i Blagodatni oganj (VIDEO)

05.05.2024

00:15

0

Čestica će biti preneta i u Hram Hrista Spasitelja, gde će ruski patrijarh Kiril u ponoć po moskovskom vremenu služiti vaskršnju liturgiju

Putin stigao na Vaskršnju službu! Patrijarh Kiril služi liturgiju, stigao i Blagodatni oganj (VIDEO)
Vladimir Putin na vaskršnjoj službi - Copyright Preentskrin/Iks

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je na Vaskršnje bogosluženje u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, gde tradicionalno proslavlja ovaj hrišćanski praznik po Julijanskom kalendaru.


Zajedno sa Putinom, službi u Sabornom hramu Hrista Spasitelja prisustvuje i gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin, prenose RIA Novosti.



Kako navodi ruska agencija, Putin smatra da Vaskrs objedinjuje pravoslavne hrišćane kada su u pitanju moralni ideali i vrednosti, a budi u ljudima lepa osećanja, veru u trijumf života, dobrote i pravde.

Ruski lider obično ima uskršnje kolače i šarena jaja na svom prazničnom stolu, u skladu s hrišćanskim običajima, rekao je potparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U Sabornom hramu Volhonka u centru Moskve patrijarh Kiril obaviće vaskršnje jutrenje i liturgiju.
 

Blagodatni oganj stigao u Moskvu

Blagodatni oganj stigao je iz Jerusalima u Moskvu, saopštila je pres-služba Fonda Andreja Prvozvanog, prenose "RIA Novosti".

Čestica će biti preneta i u Hram Hrista Spasitelja, gde će ruski patrijarh Kiril u ponoć po moskovskom vremenu služiti vaskršnju liturgiju.

Blagodatni oganj je večeras u Saborni hram Hrista Spasitelja i još 15 crkava u Moskvi unela delegacija Fondacije Svetog Andreja Prvozvanog (FAP), koja ga je primila u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg

Ranije danas Blagodatni oganj sišao u u hram Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, a patrijarh Jerusalimski Teofil III izašao je iz Kuvuklije u kojoj se molio za silazak ognja i počeo da ga deli ljudima.

 

 

Čudo silaska Blagodatnog ognja dešava se uoči praznika Vaskrsenja Hristovog po julijanskom kalendaru.

Nakon obreda silaska Blagodatnog ognja, plamen se avionom prenosi u druge pravoslavne zajednice u Grčkoj, Rusiji, Ukrajini, Srbiji i Gruziji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike