Tomislav Momirović o odnosima Srbije i Kine: Prevaziđen nivo strateškog partnerstva

30.04.2024

17:34

0

Kako je istakao, Kina se nalazi među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije i najvećim investitorima u srpsku privredu

Tomislav Momirović o odnosima Srbije i Kine: Prevaziđen nivo strateškog partnerstva
Tomislav Momirović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da su politički, ekonomski i trgovinski odnosi Republike Srbije i Narodne Republike Kine su dostigli, a potom i prevazišli nivo strateškog partnerstva. 

- Prevazišli smo nivo strateškog partnerstva pre svega ostvarivanjem neraskidivog prijateljstva naših lidera država i naroda - predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Si Đinpinga. Želim da istaknem da se Kina nalazi među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije i najvećim investitorima u srpsku privredu, koja je od 2014. do 2023. godine iznosila više od 5,5 milijardi evra - rekao je Momirović.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Na medijskom i naučnoistraživačkom seminaru Srbije i Kine, u organizaciji novinskih agencija Tanjug i Sinhua, na kojem je predstavljen izveštaj Instituta Sinhua "Izgradnja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva: Savremeni značaj i opipljiva dostignuća", Momirović je rekao da je Kina u 2023. bila naš drugi spoljnotrgovinski partner sa ukupnim iznosom robne razmene od 6,1 milijardu evra, a odmah zatim i naše sedmo izvozno tržište sa učešćem od 4 odsto u ukupnom srpskom izvozu. 

- Robna razmena odvija se stalnim trendom uvećanja. Za poslednjih 10 godina ukupna vrednost robne razmene povećana je četiri puta, a naš izvoz u Kinu je poslednjih 10 godina povećan za nešto više od 87 puta - naveo je ministar.

On je istakao da će dodatni impuls u napretku bilateralne trgovinske saradnje pružiti liberalizacija slobodne trgovine, koja je omogućena nedavnim potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Narodne republike Kine i Republike Srbije. 

- Na osnovu ovog sporazuma srpskim izvoznim proizvodima otvara se mogućnost za pristup kineskom tržištu, ali će on ujedno i doprineti privlačenju novih investicija u našu privredu. Razvoj trgovine je prethodni i neophodni razvoj infrastrukture. Srbija je uz pomoć Kine obnovila svoju infrastrukturu, završila železnicu, izgradila veliki broj autoputeva, aerodroma i veliki broj drugih lokalnih infrastrukturnih projekata", rekao je Momirović.  

- Dodao je da je, zahvaljujući naporima predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, obezbeđeno sigurno poslovno okruženje i povoljna poslovna klima za strana ulaganja, što uključuje i finansijske podsticaje i infrastrukturnu podršku. 

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

- Zajednička realizacija infrastrukturnih i energetskih projekata, povećanje obima investicija i trgovinske razmene, deo su šireg konteksta ojačanja kako bilateralne saradnje naše dve zemlje, tako i pozicioniranja na međunarodnoj ekonomskoj sceni u sprovođenju ideja Pojasa i puta. U tom cilju, zajedno sa našim kineskim partnerima, gradimo i srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin", rekao je ministar.

On je istakao da je vreme kada svetske krize i nestabilnost prete da naruše međunarodnu saradnju, i da je stoga potrebno je uložiti dodatni napor kako bi sve to ostalo povezano i nastavilo da sarađuje uprkos svakodnevnim izazovima. 

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

 

- Ova manifestacija je odlična prilika da se dodatno intenzivira saradnja na svim nivoima i na taj način doprinese društvenom i ekonomskom boljitku svih naših građana. Saradnja Srbije i Kine u okviru inicijative Pojas i put otvara nove mogućnosti za dalji razvoj strateškog partnerstva kao najvišeg oblika bilateralnih odnosa dve zemlje, a istovremeno je značajan deo ukupne saradnje Kine sa svim zemljama u Evropi - zaključio je Momirović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike